ИзбориНовини

Парламентът излезе с декларация срещу руската военна интервенция срещу Украйна

Народното събрание прие декларация, в която категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Точката за санкциите към Русия не подкрепиха БСП и Възраждане.
В декларацията се изразява подкрепа за партньорите и съюзниците ни в ЕС и НАТО за налагане на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта. Депутатите дават мандат на българското правителство да предложи помощ за Украйна и на сънародниците ни там, да подкрепи обща европейска позиция и да представи план за преодоляване на последствията за България. От парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков заяви, че тази вечер на среща с европейските лидери в Брюксел ще подкрепи обща позиция и се обърна към българските граждани.
„Нека не забравяме, че това не са просто Украйна и украинците. Ние имаме българско малцинство там. Ако в този момент, когато се стреля по българско малцинство, когато има и български граждани в една държава в Европа, и някаква чужда държава в момента я обстрелва отвсякъде, и ние да се опитваме да говорим за някакви политически игрички кой как ще подкрепи. Или сме лидери тука, или просто някой от вас според мен нямат място на тези места“. Така премиерът Кирил Петков отговори от трибуната на Народното събрание на представителите на „Възраждане“ в пленарната зала и конкретно към лидера на партията Костадин Костадинов. Костадинов, тъй като те заявиха позиция, че България не трябва да подкрепя санкции срещу Русия, защото това не й е икономически изгодно.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина