В Пловдив правят паркинг на улица без да предупредят живущите

Градът

Граждани на Пловдив са възмутени, че без никой да ги е уведомил, да е искал тяхното мнение в публична дискусия или да е разгласено чрез медиите, през месец януари са започнали строителни действия на улица „Густав Вайганд“ /до Гроздовия пазар/. Пристигнали работници с багер, които премахнали плочките и изкопали пръстта на половината от широчината на северния тротоар. От тях жителите на квартала разбрали, че щял да се направи платен паркинг, на който автомобилите да паркират напряко.

Хората, които живеят в силно замърсен от трафика район смятат, че заради паркинга ще нарасне количеството вредни газове във въздуха, шума и  вибрациите, ще се  увеличи рискът от развитие на заболявания, ще имат проблем къде да паркират собствените си автомобили, ще се обезценят имотите им.

Те обсъждат дали, ако се установят по-конкретни нарушения да сезират Националния омбудсман, неправителствени организации, съдебната и  държавната власт.

Освен това жители на квартала задават следните въпроси:

1. След като от десетилетия се знае, че липсват достатъчно места за паркиране в центъра, защо Община Пловдив не е решила този проблем радикално? Тъй като се знае, че в центъра е пълно с подземни археологически ценности и не е удачно да се строят големи подземни паркинги, защо общината не е изградила надземни паркинги, на собствени или закупени за целта терени, подобни на този, който е направен в Международния пловдивски панаир? Събраните средства от паркирането в „Синя зона“ могат да послужат за изграждането на такива наземни съоръжения.  

2.  Кой  е изпълнителят на строителните дейности и прозрачно ли е избран той?

3.  Колко ще струват тези дейности на данъкоплатците и оправдани ли са те не само от икономическа, но  и от социална и екологична гледна точка?

4.  Вярно ли е, че в случая има частни икономически интереси и  частна фирма, ще стопанисва паркинга?
           
Недоволните жители на квартала се надяват общината да отмени нежелания от тях проект за паркинг и да се възстанови досегашната линия на тротоара.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.