В Аграрния университет представиха иновациите в сектора

Градът Култура Новини
Аграрен унивеситет

ВУЗ-ът е официален хъб мениджър на EIT Food – водещата европейска инициатива за иновации в агро-хранителния сектор

В Аграрен университет – Пловдив се проведе Информационен ден на EIT Food – водещата европейска инициатива за иновации в агро-хранителния сектор. ВУЗ-ът е официален хъб мениджър на EIT Food заедно с Клийнтех България и Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

На форума представиха пред студенти, стартъпи, представители на бизнеса и науката възможностите, които EIT Food предлага в България за развитие в агро-хранителния сектор чрез иновации и технологии в петък.
Александра Низинска, проектен мениджър на регионалната иновационна схема на EIT Food за Югоизточна Европа презентира актуалните програми на инициативата, подходящи за участници от България.

Доц. д-р Петър Борисов от Аграрен университет- Пловдив представи възможности за включване на студенти, докторанти и фермери в програмите на EIT-Food, иновации, трансфер на знания и дигитализация в агро-хранителната верига.

Проф. д-р Владислав Попов от Аграрен университет- Пловдив очерта изводи и опит от националните научно-изследователски програми „Здравословна храна за по-силна биоикономика и качество на живот” и „Интелигентно растениевъдство”  относно качеството и произход на храната, промените, настъпващи в нея поради изменението на климата, оползотворяването на хранителни отпадъци и биоикономика.

В неформални срещи студентите и младите предприемачи обсъдиха потенциални бизнес идеи с представителите на EIT Food хъба и иновативни компании от България.

На събитието присъстваха още и г-н Николай Василев, заместник-областен управител на Област Пловдив, компании от аграрния сектор, неправителствени организации, научни институти.
Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е орган на Европейския съюз, целящ да увеличава възможностите на Европа в областта на иновациите. EIT Food e водеща европейска инициатива за иновации в агро-хранителния сектор.

Споделете ни във:

1 thought on “В Аграрния университет представиха иновациите в сектора

  1. иновациите са яко внос от туркия и македония и бг земеделието в дупарката..тея клетници до 3/5 години са избегали с триста от Кочината!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.