УХТ привлича интерес с обновени актуални специалности

Градът Изпод тепето Новини
УХТ

Програмите за обучение са съобразени със съвременните изисквания на пазара на труда, което позволява част от завършващите да започнат работа още като студенти

Кризата, свързана с Ковид пандемията, доказа устойчивостта на хранителната индустрия, а УХТ е лидер в подготовката на кадри за нея.

Прави впечатление, че интересът към обновените специалности “Компютърно управление и автоматизация” и “Технология на парфюмерийните, козметичните и ароматно-вкусовите продукти” е значителен, посочи зам.-ректорът по учебна дейност и академичен състав доц. д-р Христо Спасов. Техните наименования бяха актуализирани в навечерието на кандидатстудентската кампания и съответстват на перспективните и престижни направления от хранително-вкусовата индустрия, обясни той. Традиционен е интересът и към специалности „Технология  и качество на храните“, „Компютърни системи и технологии“, „Туризъм“, „Храни, хранене диететика“.

Програмите за обучение са съобразени със съвременните изисквания на пазара на труда, което позволява преобладаваща част от  завършващите да започнат работа по специалността още като студенти или малко след дипломирането.

Девет са общо професионалните направления в университета, в четири от бакалавърските програми ще се провежда обучение и на английски език, а в една – на френски език.

Много добри резултати дават контактите на УХТ с различни фирми. Благодарение на това се предлагат гъвкави условия в обучителния процес за работещите от различни фирми от областта на хранителната и туристическата индустрия и хранителното  машиностроене. Разчитаме и на интерес към специалности „Машини и апарати в хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“ и „Топлотехника“, за които очакваме излизане на решение за поемане на таксите за обучение по тези програми от държавата за целия срок на обучение.

За втора поредна година УХТ обявява прием на документи за специалността „Хранене и туризъм“ в редовна форма на обучение в изнесения обучителен център във Велико Търново. Зам.-ректорът посочи, че местният бизнес е потвърдил съгласието си част от учебния процес да се провежда в негови производствени бази и лаборатории, оборудвани на най-високо технологично ниво.

Филиалът в старата столица бе разкрит по предложение на Община Велико Търново и на инвеститори от региона, които тогава заявиха, че изпитват остра нужда от квалифицирани кадри, особено в сферата на храненето и туризма. След пика на Ковид пандемията интересът към този бранш е още по-осезателен. 

На 30 юни изтича срокът, в който ще се приемат кандидатстудентски документи в Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив. Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени на 3 юли 2022 г. във висшето училище.

Приемът и тази година се осъществява с оценките от Държавния зрелостен изпит, както и от Държавния изпит за придобиване на професионална квалификация, който се държи в професионалните гимназии.

Тези, които са недоволни от получените оценки, имат възможност да ги повишат, като се явят на третия редовен изпит – на 1 юли 2022 г. Той ще се проведе отново online, а кандидатите ще могат да решават тестове с по 25 въпроса по Математика или Химия и опазване на околната среда. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.