Международен летен семинар в Пловдив

Градът Изпод тепето Култура Новини
Специализирания институт на Франкофонията

Заместник-кметът Пламен Панов посрещна участниците в летния семинар на Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт

 

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов приветства участниците в международен летен семинар, организиран от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт, който се провежда днес в Дома на културата „Борис Христов“.

Специализираният институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) е институт на Университетската агенция на Франкофонията (AУФ), със седалище в София, създаден през 1994 г., който функционира в България по силата на спогодба, ратифицирана от Народно събрание.

От тогава до сега в СИФАМ са се дипломирали над 2000 студенти, които заемат отговорни длъжности в целия свят. Основната мисия на СИФАМ е да обучава на френски език висококвалифицирани специалисти в областта на администрацията и управлението на бизнеса, за да допринесe за развитието на страните от региона на Централна и Източна Европа. СИФАМ предлага магистърски програми, с продължителност на обучението 1 година на големи френски и белгийски университети.

Институтът предлага също и сертифицирани специализирани курсове (курсове за преквалификация) на служители по различни модули. Поддържането на мрежата от бивши студенти и партньорски компании дава на завършилите възможности за добра професионална кариера.

За студентите, идващи от страните от Централна и Източна Европа обучението се субсидира от AUF, осигуряват се стипендии от българското правителство и други международни организации, предоставя се възможността за провеждане на курсове по френски на място, с цел подобряване на нивото преди началото на учебната година.

Всяка година СИФАМ организира летен научен семинар с участието на професори и докторанти от университетските партньори – Университет в Нант, Университет Париж 1 Пантеон – Сорбона, Университет Париж 2 Пантеон Асас, Университет в Корсика, Университет в Лиеж. Участват и преподаватели от български университети – СУ „Климент Охидски“, НБУ, ТУ – София, Институт за икономически изследвания към БАН и УНСС. Изданието на семинара тази година е на тема „Сигурност, безопасност и уязвимост“ – тема, която придоби особен резонанс през последните години и още повече през последните месеци.

Програмата в първите два дни (10 и 11 юли) включваше лекции в София, третият ден е отреден за Пловдив.  Освен участието в панелите с лекции, презентации и дискусии, гостите ще имат възможност да посетят днес следобед обекти от културно-историческото наследство на Пловдив. С гидове, осигурени от общината, те ще разгледат Епископската базилика на Филипопол, възрожденски къщи в Стария град и Античния театър.

Пламен Панов поздрави участниците от името на Кмета Здравко Димитров и представи пред 30-те гости демографската характеристика на града, данни за икономическо развитие и туризма. Специален акцент заместник-кметът постави върху културата и културно наследство, титлата Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и нейното отражение по време и след годината на титлата, както и спечеленото 4-то място в престижната класация „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 година на European Best Destinations . Той информира гостите за образователните институции в града, като подчерта, че в Пловдив има френска гимназия и езикът се изучава и в повечето висши учебни заведения.

Пламен Панов разказа и зза провеждащия се всяка година Международен фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”- Пловдив под егидата на община Пловдив,  който през 2022г. имаше своето 19-то издание, както и за дългогодишното партньорство с Алианс Франсез, който има свое представителство в града под тепетата от 31 години.

„Пловдив е привлекателен със своята история, която е едно уникално съчетание между различни епохи, различни периоди, различни култури, етноси и религии. Пожелавам ползотворна работа на семинара и приятно прекарване по време на разходката в нашия град“, каза в заключение заместник-кметът Пламен Панов.

Споделете ни във:

1 thought on “Международен летен семинар в Пловдив

  1. ДА ДЕ, АМА ИНГИЛИЗОФОНИЯТА по алабамски НАДВИ ЦУЗАМЕНА! каза:

    Ешмедемета с почерпки =СПЕЦИяЛИТЕТ НА ЗАВиДЕНИЕТО!

    Европейски езици след pLOVEdiv нямат никакъв Шанс нито в Пловдив, нито ф Мичкюр, камо ли из КАПАНО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.