Ботев ПдГрадътНовиниСпортен Пловдив

РИМ-Пловдив представя изложбата „За него „Ботев” беше всичко”

В зала „Съединение” на Регионален исторически музей – Пловдив на пл. „Съединение” 1 на 25 април 2023 г. (вторник) от 18:00 часа ще бъде открита изложбата „За него „Ботев” беше всичко”, посветена на 120 години от рождението на големият футболист, треньор, спортен деятел и педагог Никола Щерев – Старика (1903 – 1972).

Никола Щерев е първият футболист на „Ботев“ Пловдив, който бива определен за „легенда” от привържениците и членовете на спортния клуб. Той е капитан и голмайстор в победния мач срещу „Левски“ София на 3 октомври 1929 г., когато отборът печели Царската купа и става шампион на България за пръв път. Заслугите на Никола Щерев към най-стария футболен клуб в България и българския спорт обаче се простират далеч отвъд представянето му на футболния терен. Той създава детско-юношеската школа на „Ботев” и на практика изгражда и подготвя лично отбора за големия успех. Освен това Старика е изявен скиор, кънкьор, плувец, гимнастик, лекоатлет и турист. Част е от българската олимпийска делегация през 1924 г. в Париж и е почетен с писмо от самия барон Пиер дьо Кубертен – основател на съвременните олимпийски игри.

Никола Щерев може да бъде определен като истинска ренесансова личност в спорта, но и не само. Той е естет с широки културни интереси и забележителен майстор дърводелец.

Изложбата се състои от оригинални вещи, документи и снимки от наследниците и частни колекции. Нейни организатори са Фондация „Жълто и черно“ и Регионален исторически музей – Пловдив. След откриването си на 25 април, изложбата ще бъде отворена за посетители до 5 май.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина