Пробивът под Гарата – централна тема на първата сесия след ваканцията в Пловдив

Градът

Отложиха решението заради множество въпроси на собственици на имоти, подлежащи на отчуждаване

Предстои среща на съветниците с проектантите, НКЖИ и засегнатите собственици

Иво Дернев, Таня Грозданова

Разглеждането на проект за изменение на Подробния устройствен план – План за улична регулация, касаещ пробива под Централна гара Пловдив, както се очакваше не бе гласуван на днешното първо заседание на местния парламент след лятната ваканция. Грандиозният план за подземно преминаване от Централната градска част в район Южен се оказа доста гореща тема. В залата присъстваха и граждани, чиито имоти ще бъдат засегнати от съоръжението. Стана ясно, че става дума за 38 имота, като 27 от тях са частни, а за 9 се налага пълно отчуждаване.

Припомняме, че решение за пробив, който да свърже бул. „Васил Априлов“ с бул. „Македония“ бе гласувано от Об С още през 2007 година. Впоследствие са правени множество промени в ПУП-а за улична регулация.

През 2014-а година бе представен един идеен проект, който предвиждаше изцяло подземна дейност, но този, който трябваше да се разгледа днес предвижда и надземно строителство. Освен това от опозицията наблегнаха на липсата на локални платна по бул.“ В.Априлов“, а Божидар Здравков поиска съветниците да изслушат засегнатите граждани, които са в залата.

Слави Георгиев предложи 10-минутна почивка за консултации преди да се вземе решение и накрая точката бе отложена за следваща сесия. Предстои обаче да бъде организирана среща между съветниците, представители на НКЖИ, проектантите и засегнатите собственици и други граждани.  Според показания на стената проект има изработени планове за водоснабдяване, електрификация, канализация, газификация, вертикално планиране и пътна част. Подробно е описано поетапното „слизане, което започва от ул. „Велико Търново“ до кръговото кръстовище и ще промени вида на булеварда. Подземното преминаване ще започва от края на кръговото кръстовище, ще минава под него, под бул. „Христо Ботев“, под Предгаровия площад, под пероните, линиите, терена на автогара „Родопи“ и бъдещата Южна тангента.

Очаквайте подробности.

Споделете ни във:

3 коментара за “Пробивът под Гарата – централна тема на първата сесия след ваканцията в Пловдив

  1. Този пробив е погрешно решение. Той би насочил транспортните потоци към центъра, за да се пресече линията, което ще образува постоянни задръствания. По-добре да се направи Модър-Царевец и един пробив ЖК – Тракия – Тец Пловдив.

  2. “”Грандиозният план за подземно преминаване от Централната градска част в район Южен се оказа…”” МАЛОУМЕН ПОЧТИ КОЛКОТО БУТАНЕТО НА ПАРТИЙНИЯ ОТ ОПЕРАСТИТЕ. КОЙ НЕ Е ВИЖДАЛ ЧОРБАТА В ПЕШЕХОДНИЯ ПОДЛЕЗ ПРИ МАЛЪК ДЪЖДЕЦ, А ТОЙ Е ПЛИТЪК, ДОКАТО КРЕТЕНИТЕ ИСКАТ ДЪЛБОК ГАБАРИТ ЗА ТРАФИК. ЦЯЛА АФРИКА КИТАЙЦИТЕ ПРЕКОСИХА С ЛЕКИ АЖУРНИ СТРУКТУРИ – ЖЕЛЕЗНИЦИ НАД ЖИРАФИТЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.