Представят биографичен филм за Борис Христов

Градът Култура Новини

Майските празници и събития, свързани със значимите факти в културата и изкуствата в Пловдив, продължават с представянето на биографичен филм на БНТ Пловдив за световния оперен бас – Борис Христов. Сценарист на филма е журналистът Галена Паскова, режисьор – Пепа Кошишка. Филмът е създаден по повод 100-годишнината от рождението на оперния артист, а сега ще бъде в центъра на събитие, организирано от „Фондация за Развитие на Артистични Таланти“ . На 27 май, от 18 часа в галерия “Джуркови“ в Стария град  фондацията организира прожекция на филма, почит към  Борис Христов,  роден в Пловдив през месец май, преди 108 години .

Ролята му за популяризиране на българската култура и поставянето й сред най-високите постижения на европейското и световно културно наследство е всепризната. На негово име беше учредена и наградата, която „Фондация за Развитие на Артистични Таланти“  присъди за първи път през 2021 г на оперния режисьор и директор на опера Пловдив – доц. Нина Найденова.  С удостояването на Нина Найденова с наградата „Борис Христов“ директорът на фондацията – Иван Фратев, заяви и амбицията призът да отличава личности и организации с принос за повишаване качеството и съдържанието на културните процеси в град Пловдив.

Сред критериите за избор на личност и/или организация от особено значение е устойчивостта на постигнатите резултати. Също така – ролята на отличените за възпитаването на вкус и създаването на трайни нагласи за потребност от изкуство.

В духа на цялостния отпечатък, който фигура със значимостта на Борис Христов оставя, присъждането на отличието с неговото име търси и насърчава творци и организации с високи естетически критерии за създаване на стойностно изкуство.

Фондацията осъществява дейността си в Пловдив и изборът на личностите и проявите, които получават годишната награда „Борис Христов“  е насочен приоритетно към културния живот в града.

Идеята за превръщането й в индивидуален награден знак е на  Иван Фратев. Името му е трайно свързано с подкрепата за студенти и ученици от училищата по изкуства, както и стойностни събития, които допринасят за развитието на културния живот в Пловдив. Кой ще бъде вторият носител на наградата „Борис Христов“ ще стане ясно след прожекцията на филма на БНТ Пловдив.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.