Над 200 шахматисти от 5 страни мерят сили на турнир в Пловдив

Градът Новини

Над  200 шахматисти от България, Северна Македония, Турция, Гърция и Украйна, се включиха в международния турнир, организиран в памет на петима големи пловдивски треньори – Йордан Аянски, Красимир и Лилко Сапунови, Аврам Друмев и Пейчо Пеев.

В състезанието в пловдивския панаир участват 10 гросмайстори и 8 международни майстори, между които 6-кратният шампион на страната Кирил Георгиев. В надпреварата се втурнаха и гросмайсторите Евгени Ерменков и Маргарита Войска, а също и бившият вицепрезидент на Българската федерация по шахмат проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии.

Бившата световна шампионка Антоанета Стефанова ще присъства на награждаването на най-добре представилите се участници, които ще се проведе след обяд.

„Провеждаме турнира за седми път. Нашата цел е да отдадем почит на петимата големи пловдивски треньори и да запалим повече деца към шахмата. Приятно сме изненадани, че участниците са толкова много“, заяви главният организатор и строителен предприемач инж. Пламен Сапунов.  Наградният  фонд на състезанието е 6000 лева. Победителят ще получи 1100 лева, неговият подгласник – 800 лева, а класиралият се на трето място – 600 лева. Предвидени са и поощрителни парични премии.

В шах турнира се състезават и 40 деца до 12 години. За 6-годишния Пламен Бакалов от детска градина „Мирослава“ това е първо участие. Играе от една година в шах школа “Рокада“, а негов треньор е Илияна Полендакова. По този спорт го запалил татко му Димитър, с когото мери сили най-често. Надява се да спечели, но повече се радва, че може да се включи в надпреварата.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.