Искат пълна ревизия на паветата на град Пловдив

Градът

Къде са извадените паветата, пита съветник кмета

Иван Петков предоставя интересна статистика – в един квадратен метър има между 150 до 200 павета, а общата площ на сменена паважна настилка е над 200 000 кв. м.

Пълна ревизия на пловдивските павета ще се наложи да направят от Община Пловдив, за да дадат отговори на въпросите, поставени от общински съветник социалист Иван Петков. Той е внесъл питане до кмета Иван Тотев, с което настоява да се изнесе точен списък на улиците със сменена пътна настилка от паваж с асфалт с подробни данни за дължина, широчина и площ в квадратни метри в периода 2012 – 2018 година.   

Самият Петков дава пример с изтръгнати павета, заменени с асфалт по: ул. „Петко Д. Петков“, ул. „Богомил“, бул. „Македония“, Коматевско шосе, бул. „В. Априлов“, ул. „Любен Каравелов“, ул. „Гладстон“, бул. „Шести септември“ и десетки по-малки улици.

В питането се иска информация и за това колко броя павета има на един квадратен метър,  колко павета общо са демонтирани от тези улици,каква част от тези павета са използвани за други цели на територията на общината и къде. Кметът ще трябва да отговори и на въпросите: Какво количество павета се намират на склад в общината и за какво се предвижда да бъдат използвани; Къде са осчетоводени паветата и на каква стойност; Има ли продажби на павета, на кого и при какви цени?

 

Изчисления на съветника показват, че в един квадратен метър има между 150 до 200 павета, в зависимост от размера. Един километър на булевард е около 10 000 кв. м., а общата площ на сменена паважна настилка е над 200 000 кв. м. Елементарна сметка показва, че са премахнати милиони павета от сиенит. В медиите излизат различни цени за едно паве, но средно варират от едно до две евро на брой. Всеки сам може да си направи сметка на каква стойност възлизат премахнатите павета.

 Интересен факт е, че през последните години в селата около Пловдив изникнаха хубави големи къщи, които биват застилани с павета. Официално Община Пловдив не продава павета, но пък е интересно как тези имения се сдобиха с такива. От Общината се твърди, че извадените павета са на съхранение, но елементарните сметки показват, че става въпрос за огромно количество.

Споделете ни във:

10 thoughts on “Искат пълна ревизия на паветата на град Пловдив

 1. Абе какъв Ваньо бе ,баш обирджията на града ваньо,виж всичко изчезва което се извади като паваж,доста милиони са направени от извадените павета,ако е истина,да се самосезират компетентните органи и да проверяват до 9 коляно.

 2. Прекрасна иницатива – дано бъде следена с интерес, защото подозренията за милиони нелегално продадени павета са факт сред много пловдивчани. Това са около 35,000,000 павета. Изгубхме цяло тепе заради тях, дано сега поне и тях не изгубим.

 3. е как щом общината "не ги продава", пък пазар процъфтява каза:

  Да де, „…в гугъл, гранитни павета колкото искаш. Кеф ти нови, кеф ти стари…“ докато общината твърди, че не ги разпродава ГРАДСКИТЕ павета, и че „не знаела“ откъде се взеха та са на пазаря? КАК ГО ПОСТИГАТЕ? Складирали ги били на ОТГОВОРНО ПАЗЕНЕ в частното депо на милия ОРТАК, или просто го разтоварва асфалтаджийският мафиот на удобно за всички местенце, а?

 4. Пичове, пишете в гугъл, гранитни павета колкото искаш. Кеф ти нови, кеф ти стари, не си мислете че само в Пловдив има павета на тая планета.

 5. Като кажат “ =К=
  Това комунистите винаги са били лъжци. Една бърза справка – в Асеновград в момента се продават павета“ да знаете, че това са МАФИОТИТЕ, които бълват. Политиканти, не си виждат мръсните далавери. Я кажи, сульо К, не ме лъжи, #КОЙ „собственик“ продава ПАВЕТА и откъде ги има на майната му, като знаем, че те са ОБЩИНСКИ и винаги са били, и никой не е добивал павета на частно? Лъжци били, казват КРАДЦИТЕ

 6. Паважът е „скъп“, защото е ВЕЧЕН, сульо К, за разлика от набързо размазаната машинно евтина чернилка по за ТРИ СЕЗОНА (до четири, ако няма СОЛ!) сякаш по междуселските шосета между царевиците, Наше село до Ваше. А „вложения труд за подреждането им.“ си струва, средно компетентен работник ги реди „на ветрило“ докъдето му достига ръката като радиус без много да се мести. Но лесно отваряш за поправки и пренареждаш БЕЗследно, без асфалтовите КРАТЕРИ

 7. Журналистът писал тая статия, ама грам не си е направил труда, да помисли какво е изплюл.

 8. 1 м^2 = 150 до 200 павета. Да вземем по- малкото -150, което е лъжа, разбира се. 150 х 1 евро = 150 евро или 300 лева на квадратен метър. 300 лв, това италински мрамор е по евтин. Вие акъл имате ли ? До скоро имаше обяви в olx за цени на паветата по 0.50 стотинки бройката. А сега проста сметка, паветата са с големина 10 х 10 см или по-големи. Така че максималния брой е 100, това без луфтове. Ако сложим луфтовете, това са 60 – 80 павета на м^2.

 9. Доста елементарни сметки, да..
  ‘в един квадратен метър има между 150 до 200 павета’
  😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.