Еърбъс стъпва в Пловдив

Градът

Френската страна ще изгради завод за производство на високотехнологични продукти за самолети „Еърбъс“ край града. Разкриват се 800 работни места

Планът на компанията да изгради предприятие край Пловдив стана ясен в края на 2016 г, първата копка бе направена през септември миналата година

Френската страна да осигури стратегически инвестиции в България за изграждане на завод за производство на високотехнологични продукти за самолети „Еърбъс“. Първата копка на завода е направена вече в Пловдив. През първите три години ще бъде осигурена заетост на до 300 души, като е възможно в следващите осем години тази бройка да нарасне на до 800 души. Това предвижда спогодба между двете държави, подписана на 23 май. Освен това френската компания „Еърбъс Хеликоптерс“ ще предостави един хеликоптер „Дофин“ за ползване от Военноморските сили.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на „Еърбъс Хеликоптерс“ Серж Дюран подписали споразумение, с което се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и „Еърбъс Хеликоптерс“ по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери „Кугар“ и „Пантер“.

„С подписването на тази Спогодба издигаме нашето сътрудничество на едно ново, по-високо ниво“, каза министър Каракачанов. Той благодари на екипите от българска и френска страна за успешните усилия да бъде постигнато споразумение за окончателното уреждане на отношенията между Министерството на отбраната и „Еърбъс Хеликоптерс“.

При подписването на церемонията, която се проведе в Министерството на отбраната, присъстваха посланикът на Франция Н. Пр. Ерик Льобедел, заместник-министърът на отбраната Анатоли Величков, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, както и представители на френската компания „Еърбъс Хеликоптерс“.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.