Бляскаво откриване на франкофонския фестивал „Златен ключ” – ГАЛЕРИЯ

Градът Изпод тепето Култура Новини
Златен ключ

Фестивалът продължава с концерт на Олга Василенко от Украйна и приятели

Бляскаво откриване и изключително талантливи участници белязаха първата вечер на 19-ия Международен фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”- Пловдив 2022, който се провежда в Дома на културата „Борис Христов“. Двете мелодични вечери, наситени с френски шансони, са с вход свободен.

Водещи на концертите и тази година, спазвайки традицията са Теофана Брадинска –директор на Арианс Франсез Пловдив и Владислав Севов, журналист в БНТ – Пловдив.

Фестивалът започна с едноминутно мълчание в памет на Здравко Киров – приятел на фестивала и на Алианс Франсез. За това от сцената, вместо приветствие, призова Севдалин Божиков – Президент на Алианс Франсез в Пловдив.

След него поздрав към участници и гости отправи г-жа Клодия Калво, която е заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност и аташе по образователно сътрудничество към Френското посолство.
Фестивалът бе открит официално от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който също приветства организаторите, участниците и благодари на публиката.

В първата вечер на „Златен ключ“ 2022 публиката чу и видя изпълнения на лауреати от предишни години с атрактивни специално подготвени песни, както и новите бъдещи звезди – възпитаници на „Арт Войс Център”, с ръководител Румяна Иванова, които са музикални партньори.

Химнът на събитието – песента „Шан-з-Елизе” в специална джазирана версия бе изпълнен от една от новите участнички, част от школата на Румяна Иванова – Деница Янева. След нея на сцената се изяви носителката на голямата награда на фестивала за 2016 година – Марина Спасова. Puissance et gloire или песента от Шатовалон изпълни 11-годишният Георги Иванов. Групата на талантливите 11 –годишни певци бе представена отлично и от Антония Арнаудска и Йоана Ташева.

След тях публиката аплодира горещо 13-годишната Белослава Петрова, възпитаничка не Руми Иванова и 10-годишната Кристина Енчева, която изпълни песента VOILA. Присъстваха и носталгичните мелодии и думи, които неповторимо изпълняваше Шарл Азнавур , изпълнени от Десислава Гинчева.

Бурни аплодисменти получи и Кристина Крабельова. Публиката се срещна и с една изпълнителка, която участва на фестивала „Златен ключ“ от 12-годишна. От тогава до днес Нели Солакова е периодичен специален гост на фестивалните вечери. Не успя да присъства на няколко издания, но снощи се завърна в пълен блясък и интересни музикални предложения. Красиви изпълнения, наситени с много емоции като видеообръщения направиха още Петал Гало от Индия и Мишел Езат от Египет.

На финала пя Олга Василенко от Украйна, като след нейното изпълнение на сцената се качиха всички участници, които получиха от Теофана Брадинска почетни дипломи за участие и подаръци.

Тази вечер в 19.00 часа, отново с вход свободен, в ДК „Борис Христов“ започва концерта „Олга и приятели“ на талантливата Олга Василенко. Тя е подготвила серия от приятни изненади за публиката. 19-тият Международен фестивал на франкофонската песен „Златен ключ“ е под мотото „Празник на музиката” и под егидата на община Пловдив.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.