ГрадътКултураНовини

Продължава месецът на Радичков в Пловдив

Поради големия интерес ще се състои и втора прожекция на документалния филм “Черкаски разкази“

 На 19 януари от 14 часа като част от проекта „Януари – месец на Радичков“  жители и гости на Пловдив – Европейска столица на културата ще могат да присъстват на лекция-разговор за творчеството на Радичков и неговия пътепис „Неосветените дворове“. В същия ден, поради големия интерес на публиката, от 16 часа ще бъде прожектиран документалният филм за автора „Черкаски хроники“.

Разширеният разговор за пътуванията на автора, написването на пътеписа за Сибир, записките му и творческия процес, ще бъде воден от проф. Инна Пелева.

На фона на изложбата със снимки от пътуването на Радичков през 1964 година, проф. Пелева ще разкаже за отпечатъка върху личността и твореца, който броденето по едно от най-суровите кътчета на земята оставя у него.

Специално място в разговора ще бъде отделено на новоиздадената за първи път в самостоятелно книжно тяло така наречена „чернова“ по написването на „Неосветените дворове“ „Сибирски тетрадки“.

Тетрадките представляват един вълнуващ и нередактиран текст, който разказва за непосредствените впечатления на автора от пътуването и са единственото доказателство за творческия процес на автора.

Във филмът за Йордан Радичков „Черкаски хроники“  авторът говори за творчеството си, българския театър и кино, търсенията на изкуството от периода на неговия творчески път.

Разговорът и прожекцията ще се проведат в зала „Мексиканско изкуство“, ул. „Артин Гидиков“ 11, Пловдив с вход свободен за двете събития.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина