Изпод тепетоМнения

Шумът на цикадите от Пловдив привечер – без причина за притеснение

Животните не са вредители, а птиците контролират тяхната популация

Всяка по-топла вечер около зелените площи в Пловдив се чува силен шум от насекоми. Това са известните цикади, които се активизират около залез слънце и се свързват с по-топлите региони на планетата. Шумът около Сахат тепе, Цар Симеоновата градина и други паркове в града е оглушителен и притесни част от пловдивчани. Има ли обаче увеличение на малките животнки и повод да внимаваме за тяхната популация, питат се пловдивчани в последните дни?

Цикадите не са вредители и не пречат на човека, коментира за „Под тепето“ доц. Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей. Те се хранят с малко хоботче със дървесен сок. В също време те са част от хранителната верига и популацията им се регулира естествено от птици, които се хранят с тях, добави той. Няма защо да се притесняваме, не е регистриран някакъв ръст на тяхната популация, каза още Тодоров.

Предвид, че няма опасност за човек или околната среда, броят на насекомите в града не се следи изкъсо. Косвено той може да се отчита именно по звука, който издават. Специфичното при тях е, че шумът действително е много силен – единици могат да произведат шум до над 100 децибела. Сравнявайки шума от различните години, може приблизително да се прецени дали има или няма ръст в популацията им. Няма причина да се притесняваме от такъв ръст, подчерта доц. Тодоров.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Мен повече ме притеснява шумът от селяните, които пускат чалга, често доста по-силно от цикадите. Животинките да си живеят, тук са от преди нас

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина