Изпод тепетоМнения

Как да направим живота си още по- гаден, отколкото е

ИзПодТепето с Пламен Асенов

Много обичам да давам съвети.
Особено такива, които хората и без това следват, независимо дали са ги прочели или не. По този начин винаги се оказвам прав за бъдещето, а това е особено полезно за самочувствието – нали като всеки българин и аз за едната чест живея. Както е писал поетът Стамболов – „не щеме ний богатство, не щеме ний пари”…..
Признавам все пак, че не винаги успявам да достигна онези висоти на мъдрата мисъл и слово, които бих искал. Този път обаче май наистина уцелих ваксата – струва ми се, че няма как да ви дам каквато и да било умна идея, свързана с гадното развитие на гадния околен живот и от това той наистина да не стане още по-гаден.
Да започнем от сутринта. Или от сутринта на изборите.  
Предлагам на местния вот през октомври да си изберем такъв кмет и такива общински съветници, които веднага ще закупят за отдел „Чистота” далеч по-шумни машини за прибиране на градския боклук от сегашните. Както и ще дръпнат времето, в което те плъзват като шумни хлебарки поне с още половин-един час по-рано.
Защото това в момента си е чиста лиготия.
Наистина, камионите на „Чистотата” – поне в Пловдив – са от онзи вид, който вие като космическа совалка, която се опитва да излети и да кацне едновременно. Но в пет сутринта това се оказва твърде недостатъчно, за да бъдат събудени по-безсъвестните граждани. Или по-държеливите на шум. Или хитреците, които си купуват тапи за уши. Те продължават най-безотговорно да си спят, вместо да отворят прозореца и да наругаят кмета.
А един кмет, ако не го ругаят гражданите от рано сутрин, какъв кмет е!
Смятам, че към сегашния звук на совалка, за по-голяма ефективност на гражданското пробуждане, бъдещите общинари могат да прибавят например и детонации на ръчни гранати. А общият процес пък може да се озвучен от вградени в машините мощни уредби, по които да слушаме бодрата „Ода на радостта”.
Така, де, всички трябва през цялото време да сме горди, че сме европейци, не само когато ни е изгодно.
Някой по-малко умен от мен съветник би предложил също да се пуска по уредбите шум от броене на банкноти. Да, макар и по презумпция по тих, на този сакрален звук дори честното българско ухо няма как да устои и ще събуди прилежащия му гражданин.
Обаче аз не препоръчвам тази идея.
Има опасност някой хлевоуст човек да пусне приказка, че всъщност слушаме как отделни недобросъвестни представители на общинската администрация броят пари от получени комисиони по различни сделки. Например – за закупуване на нови моторни метли за градската „Чистота”.
А подобни клевети не подпомагат развитието на местното самоуправление, напротив, вредят му.
Другата стъпка, която може да бъде предприета от бъдещата общинска администрация, но вече като активно мероприятие, съвместно с местната дирекция на полицията, прокуратурата, съда и прочие компетентни институции, е ориентирана в посока да се вдигне  авторитета на онези автомобилисти и мотористи, които си устройват гонки по градските улици и да се повиши доверието на целокупното гражданство в тези храбри деца на страстта.
Както се знае, те са добри, почтени младежи, наши момчета, които са напълно невинни пред закона, защото самият закон не смята гонките за незаконни. А в демократичното общество, както се знае, щом нещо не е напълно незаконно, значи е напълно законно. Така де, в българския вариант на демократичното общество.
Но, както и да е, няма да спорим. Знам само, че в този случай здравата логика, свързана със законността, води към следното недвусмислено заключение – докато задоволяват невинните си страсти да се гонят по пътя, тези наши момчета съвсем законно убиват разни чужди хора наоколо.
Е, какво да ги правиш, деца, не е нещо сериозно, ще им мине.
Като пораснат и поумнеят – ще спрат да убиват!
Добре де, отклоних се малко от съвета, който имам намерение да дам в тази посока. А той е следният: община Пловдив да издаде разпореждане, че гражданите, които живеят на „Санкт Петербург”, „6 септември”, „Източен”, „Цар Борис ІІІ Освободител” и други най-големи булеварди, са длъжни да се събудят в полунощ, да излязат от вкъщи, може и по пижами, и да аплодират чутовните онези херои, качени на форсирани до дупка автомобили и мотоциклети.
Те, от своя страна, трябва да приемат овациите, било като празнично „пилят” гуми /но с разрешената от закона скорост/, било като се вдигат на задно колело, било като се блъскат един друг самоотвержено /но без да прекаляват със саможертвата/, било като се засилват срещу тълпата, но спрат току пред нея.
Така жертви на гонките повече няма да има. Почти никога.
Цялата тази процедура обаче задължително трябва да се извършва под зоркия поглед на полицията. Имам предвид – цялата процедура по извеждане на гражданите от леглата им и следене дали аплодисментите им са достатъчно искрени. Защото знаете ли колко крехки са душите на гордите автомобило-мотористи и колко жестоко наранени се чувстват те от факта, че посред нощ, когато надуват машините си до възбог и правят опасни за живота циркови номера по градските улици, никой не им обръща истинско внимание, не ги гледа, не се възхищава на способностите и уменията им. Само ги псуват.
`Ми нали те правят всичко именно за радост на обществото, пък обществото – нула внимание.
Лошо общество такова!
Другото ми достойно предложение към бъдещата общинска администрация и местния парламент е в града да бъде абсолютно забранено да се строят гаражи, абсолютно забранено съществуващите гаражи да се използват  по предназначение и абсолютно разрешено – не, а задължително, автомобилите да се паркират по тротоари и градинки.  
Ама не скромно, свито и страхливо да се паркират, така че да заемат само част от свободното място, както става сега в някои случаи. Не, целта е да се постигне пълно градско безтротоарие и безградинковост за гадните пешеходци, които с присъствието и претенциите си направо изнервят горките шофьори. Целта е вместо в град с чист въздух и здрави хора, Пловдив да се превърне в най-големия автомобилен град в България, в град, където хората ходят и до кенефа с колата си, в град, където не се лигавим да си мислим, че всички сме били пешеходци, преди половината от нас да станат автомобилисти.
Аз лично отдавна се чудя например защо Бог ни е надарил с тези грозни крака, които, при това, понякога намирисват не особено представително, а не ни е създал направо с прекрасни автомобилни педали, вместо долни крайници. Има възражение, че в този случай крайниците би трябвало да се увеличат на брой до три, което би създало известни инженерни неудобства и за Твореца и за Творението. Но това не е вярно, спокойно може и да си останат стандартните два.
Така, де, съединител и газ стигат – защо му е на луд човек спирачка!  
Да, колкото и да са божествени създания, избраниците ни в местната община няма как вече да поправят тази божествена грешка с педалите на краката. Но все пак те имат в ръцете си достатъчно законови инструменти, та да облекчат тежкото положение на шофьорите, като ги предпазят от пешеходци, които непрекъснато се блъскат в тях и подло умират.
Друг класически начин да си създадем повече проблеми, отколкото си имаме, е общината да задължи строители и инвеститори да работят поне два пъти по-шумно, мръсно и бавно от сега. Ако всеки идиот, на когото му хрумне да строи барака в двора, не затвори изцяло поне своята улица и не създаде проблеми за всички най-малко на две съседни, той да се глобява строго.
Ако реже плочи или използва някакви други виещи до възбог инструменти, то непременно да върши това в следобедните часове, отредени от Господ за сиеста. Ако ще пудри цялата околност с цимент, азбест и други прахообразни, то да не се стиска, а да го прави в количество, достатъчно мирно преминаващите граждани да хванат силикоза за радост на Здравната каса.
Иначе общината ще му потърси отговорност.
Сещам се за още много начини, по които може да се поправи околният ни свят към по-зле. Например да се издаде общинска наредба, че всеки автомобилист трябва да слуша издута до дупка чалга, та да се подобри допълнително градската звукова среда. Може да се задължат всички собственици на зли кучета да ги водят на разходка без каишка. Добра идея според мен също е бъдещият кмет на Пловдив да назначи за заместник кмет по всички въпроси тъй наречения дядо Николай. Няма да обяснявам защо, но съм сигурен, че от това градът ще цъфне. А може и да върже.  
Ако тези мои умни предложения все пак не ви харесват, съветвам ви на местните избори през есента да изберете не такива управници, които ще ги следват, а съвсем други.  
Къде ще ги намерите, вече си е ваша работа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина