Изпод тепетоМнения

1,1 млн. лв. за превръщането на Детмаг в Галерия 2019

Председателят на КАБ- Пловдив арх. Петко Костадинов представи проекта за реконструкция на пространството, разработен без архитектурен конкурс

Проектантите предвиждат ретроградна система за окачване на картини в новото културно пространство

Кметът подчерта, че бъдещата галерия ще се управлява от Община Пловдив и ще се използва само срещу заплащане

Галерия 2019. Така общината иска да кръсти новата изложбена зала в бившия Детмаг след реконструкцията на пространството.  На този етап това е само идея за името на бъдещата галерия, като администрацията ще сондира общественото мнение и ще се вслуша в публичните дискусии относно работното „Галерия 2019”.

Все още не е ясно как ще се казва новата градска изложбена зала. Искаме да има обществена дискусия относно името й. Тя вече върви. Предложението на общината е Галерия 2019, докато екипът на Фондацията иска да се запази името Детмаг. Кой вариант е по-подходящ, ще разберем от публичния дебат по темата, обясни кметът Иван Тотев.

Все още не е ясно как ще се казва бъдещата галерия, но е решено как ще изглежда тя. Председателят на КАБ арх. Петко Костадинов представи пред медиите проект за реконструкция на пространството, разработен от оглавяваното от него „Арко Студио”. Заделените за превръщането на Детмаг в център за изкуства 1 милион лева публични средства няма да бъдат достатъчни. Ще бъдат нужни още близо сто хиляди лева, които ще се гласуват на някоя от следващите сесии на местния парламент.

Проектът на архитектите Иван Костадинов, Росица Митева и Ангел Чуруков от „Арко Студио”, предвижда превръщането и на двата етажа на Детмаг в галерийно пространство с площ от близо хиляда квадратни метра. Бъдещата зала за култура ще бъде отделена визуално от външната среда с издигане на преградна стена пред витрините на бившия детски магазин. На първия етаж ще има рецепция, място за подготовка на картини, зона за охрана, гардероб и голям асансьор за 18 човека. На второто ниво на бъдещата галерия ще има малка конферентна зала. Носещите колони там ще бъдат „опаковани”, за да бъдат използвани като допълнителна експозиционна площ, а самото пространство ще може да се моделира според специфичните нужди на дадената изложба. Вторият етаж ще бъде подходящ и за визуални изкуства- ще бъдат монтирани три стационарни проектора.

Таванът в галерията на места ще е с метална решетка, а подовата настилка е винилова, тип балатум, с дебелина от 3 милиметра.   Може да минем и на вариант саморазливна настилка, обясни арх. Петко Костадинов. Той подчерта, че вътрешното пространство ще е изцяло изолирано от външната среда и ще поддържа постоянни 20-25 градуса, в зависимост от сезона, а влажността на въздуха ще е между 40 и 50 процента. Микросредата в бъдещата галерия е един от основните акценти в проекта на „Арко Студио”, заедно с осветлението и охраната. Климатизацията ще е от висок клас, а светлината в изложбените зали ще идва от прожектори и мобилни осветителни тела. В галерията ще бъдат разположени множество камери за видеонаблюдение и специална охранителна техника. Според визуализациите на „Арко Студио”, системата за окачване на картини в новото културно пространство ще е с корда от тавана. А това е доста ретроградно, според частни галеристи. Председателят на КАБ обаче заяви, че е отворен за всякакви предложения.

Арх. Петко Костадинов поясни, че той и екипът му са работили по проекта месец и половина. Проект, разработен без състезателно начало и конкурс. Припомняме, че КАБ- Пловдив, чийто председател е арх. Петко Костадинов, преди месец излезе с отворено писмо с апел за диалог с кмета Иван Тотев, с когото днес седеше рамо до рамо. Архитектурната колегия изрази и своето несъгласие с липсата на архитектурни конкурси за важните градски обекти. В случая с Детмаг архитектурен конкурс не е организиран. Обяснението на арх. Костадинов след въпрос на Под тепето бе, че бюрото му е проектант на всички галерийни пространства в града и има нужния опит за проектиране на Детмаг. Това е причината да бъде избрано нашето бюро, подчерта арх. Костадинов. И даде за пример проектите на „Арко Студио” за изложбената зала на ГХГ на Главната и за постоянната експозиция на Градска художествена галерия на ул. „Съборна”.  После уточни, че студиото му на практика дарява на общината проекта си, тъй като той е разработен за едва 20 хиляди лева и за изключително кратък срок.

Основното в случая бе времето и средствата. Сроковете бяха много кратки, а и това, което виждате, не струва 20 хиляди лева , а много повече. Общината и „Арко студио” си казаха „Да” от любовта към Пловдив. Студиото е партньор, който отговаря на всички изисквания, обясни кметът Тотев.

Градоначалникът подчерта, че бъдещата галерия ще се управлява от Община Пловдив и ще се използва само срещу заплащане. Безвъзмездно ползване на това пространство няма да има. Искаме да го превърнем в работещ бизнес модел. Няма да има постоянна експозиция, ще се организират по-професионални изложби, подчерта Иван Тотев.

До седем дни трябва да излезе строителното разрешение за реконструкцията на бившия Детмаг. Амбицията на проектантите и общината е бъдещата галерия да бъде завършена до януари 2019г. и да посрещне голямо международно събитие от календара на Европейска столица на културата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Ха, ха…..щом имаш опит-няма нужда от конкурс.Ти си дърт, велик,всезнаещ,с десет титли,ояден, познаваш който трябва и моИш, си праИш к’от си искаш. Даже нямат свян да го избълват публично, как са си стиснали ръцете и колко били направили реверанс…Че то видиш ли струвало повече, тоя „Pritzker Prize “ майна…Баси майтапа…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина