БългарияВластИзбориНовини

Василев обеща бюджетът да бъде приет преди 31 юли

Парламентът одобри единодушно решение, с което държавата може да прави разходи и трансфери в рамките на постъпленията в хазната без приет Бюджет 2023. Социалните плащания са гарантирани, увери финансовият министър Асен Василев, според когото до края на юли ще бъде приета тазгодишната финансова рамка, пише БНР.

„Що се отнася до това какви политики ще бъдат заложени, това зависи от съответните министри, с които в рамките на следващите 2 седмици ще изговорим за какво има пространство, какви политики могат да бъдат заложени и обезпечени, така че пак да се разположим, според кесията си, в рамките на 3% бюджетен дефицит.“

Василев обясни, че настоящото решение е необходимо, за да осигури време за изработването на проектозакона за тазгодишния бюджет. В хазната има 10 милиарда лева, коментира още финансовият министър.

„Така че всякакви приказки за фалит са абсолютно несъстоятелни. Причината да разглеждаме този удължителен закон не е защото няма пари, а защото трябва да имаме право да ги харчим“.

Финансовият министър пое ангажимент от парламентарната трибуна МФ да внесе проекта максимално бързо, така че да има време за обсъждания в НС и до 31 юли да има приет бюджет.

Депутатът Мартин Димитров от ДБ призова народните представители да се въздържат от прекомерни разходи, когато дойде време за тези обсъждания.

„Най-големият риск пред бюджета, който ще бъде приет, е Народното събрание. Ние, заедно, трябва да го овладеем и да не допускаме излишни и неоправдани разходи“.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че растежът е по-важен от размера на дефицита:

„Най-важното винаги ви е било 3% дефицит. За нас също е важно, обаче каква е цената?! Ако това ще спре растежа – мерси“

В рамките на заседанието депутатите от различните парламентарни групи взаимно се обвиняваха за прекомерните харчове, заложени във финансовата рамка и коментираха поведението на служебния кабинет „Донев“, който, първо, отказа да внесе проектозакон за бюджета миналата година в законовите срокове с мотива, че няма право да прави политики, но през април го направи – с прекомерния дефицит от 6.4%.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина