БългарияВластЖивотНовини

В НС обсъждат промени в Закона за защита от домашното насилие

Парламентът ще обсъди Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие и Законопроект за защита от домашно насилие, внесени от три парламентарни групи. В дневния ред на депутатите е и обсъждането на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2022 година, съобщава БНР.

Законопроектът на БСП предвижда разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които да могат да търсят защита по реда на закона и улеснява достъпа до правосъдие. Предвижда се да се създаде национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

От ГЕРБ предлагат разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, който да могат да търсят защита. Ще бъде улеснен достъпът до правосъдие, като се предвижда молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита да бъде препратена до съответния съд в срок от 24 часа от направеното искане на пострадалото лице. Законопроектът, внесен от народния представител Цветан Прегов и група народни представители, предлага изцяло нов закон, в който се акцентира върху превантивните мерки за защита при сигнал за наличие на 1 или система от актове за домашно насилие. Предвижда се създаване на национален телефон за консултации и координация.

Депутатите ще гласуват и доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България за 2022 година. В него се казва, че са налице значителни затруднения при покриване на изискванията и целите и способностите на НАТО. Най-голямо е изоставането в изграждането на механизирана бригада от тежък тип и свързаните с нея способности за бойно осигуряване и поддръжка, основно поради забавянето в реализацията на проекта за придобиване на нови бронирани машини за сухопътните войски.

В доклада са представени и основните проекти за превъоръжаване и модернизация на нашите въоръжени сили, с реализацията на които се създават базови предпоставки за предотвратяване на дефицита от критично необходими способности.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина