БългарияГрадътЖивотЗдравеНовини

Отишъл си е проф. д-р Петър Кавлаков, д.м.

Професионалните среди, пациентите и студентите в България загубиха един от доайените по дентална медицина. Отишъл си е проф. д-р Петър Кавлаков, д.м., е специалист „Лицево-челюстна хирургия”, „Орална хирургия”, „Пародонтология и ЗОЛ” и „Обща стоматология”, съобщиха колегите му от Медицински университет – Пловдив.

Човекът, създал десетки поколения стоматолози-хирурзи, е роден през 1937 г. в Пещера. Въпреки, че е бил отличен ученик е принуден да прекъсва гимназиалното си образование, за да работи и осигурява средства за семейството си. Работи в зъботехническа лаборатория, мечтае да стане адвокат, но съдбата, в лицето на Вели Чаушев, го отвежда на конкурсен изпит в Медицинска академия, от където тръгва неговото успешно развитие в стоматологията. През 1964 г. завършва Медицинска академия – София, специалност Стоматология. През 1967 г. специализира хирургическа стоматология, а през 1992 г.- лицево-челюстна хирургия. През 1982 г. е Кандидат на медицинските науки.

През 1972 г. във ВМИ-Пловдив, е разкрита катедра по Хирургична стоматология и лицево-челюстна хирургия, тогава той един от първите, спечелили конкурс за асистент в нея, като последователно става главен асистент, ръководител на катедра и декан на Стоматологичния факултет.

Активен в действията си и изразяване на позиции – проф. д-р Кавлаков е един от основателите и радетел за новата сграда на Факултета по дентална медицина в Пловдив, още през 2010 г. изразява публично мнението, че счита за сбъркана философията на здравната реформа лекарите да са ЕТ, а болниците-търговски дружества. Счита за грешка и оттеглянето на държавата от специализацията, като това е основание лекарите да нямат възможност и интерес да специализират, и това ще доведе до вакуум на кадри.

Професор Кавлаков е и изключително продуктивен – освен с преподавателска и медицинска дейност, той е автор и на над 100 научни труда, учебници и помагала. Съавтор на учебници, редактор на монография по хирургическа стоматология. Трудове, написани от него и в съавторство са: „Пропедевтика”, „Клиника на хирургическа стоматология”.

Води тестовете при изпитанието на създаденият през 1999 г. в Пловдив продукт „Сантамент”, чиято цел е да се използва лечебният ефект на диворастящи билки в България върху различните видове заболявания на устната кухина и след оперативни намеси. В знак на почит за постижения и заслуги в областта на здравеопазването и активна обществена дейност, проф. д-р Петър Кавлаков е удостоен със званието „Почетен гражданин” на Пещера и Батак.

Много са професионалните признания и награди, които е получил през дългия си трудов път. Той има патентовани рационализации, научни публикации и в чужбина, както и оригинални методи и приноси в травматологията, възпалителните и туморни заболявания в устната кухина.

Проф. Кавлаков ще продължи да живее в сърцата на своите на своите колеги и студенти като изключителен професионалист и добър човек, се казва в съболезнователен адрес на ректора на МУ, проф. д-р Мариана Мурджева.

„Светъл път на душата ти, Учителю!

Поклон до земята!“-написаха колегите му.

Поклонението ще се състои на 06.11.2022 г., от 11.45 ч., на Централни гробища в Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина