БългарияНовини

Наградата европейски гражданин беше връчена на Манол Пейков и на фондация „Фонд Добро“

Наградата на Европейския парламент (ЕП) за европейски гражданин за 2023 г. беше връчена на Манол Пейков за проекта „Генератори за Украйна“ и на представители на фондация „Фонд Добро“ за проекта „Образователен център „Добро“, съобщава БТА. Евродепутатите Андрей Ковачев и Цветелина Пенкова, част от националното жури за оценка на проектите, наградиха тазгодишните лауреати на церемония в Народното събрание. В нея участва заместник-председателят на българския парламент Росица Кирова, българският еврокомисар Илиана Иванова, председателят на Представителството на Европейската комисия в България Бойко Благоев и посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук.

Ръководител на Бюрото на ЕП в София Теодор Стойчев посочи, че наградата се връчва от 2012 г. в България и в момента има 12 лауреати, към които ще се добавят още две организации – проектът „Образователен център „Добро“ на фондация „Фонд Добро“, както и кампанията „Генератори за Украйна“, инициирана и реализирана от Манол Пейков – настоящ депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова отбеляза, че тазгодишната награда за европейски гражданин е повод за много гордост и европейско самочувствие за България, но наред с това носи определена доза тъга, защото се връчва във връзка с кауза, свързана с войната. Тя поздрави тазгодишните лауреати на отличието и отбеляза, че това е една високоморална кауза. Благодарим ви, вие не сте сами, имате нашата пълна и безрезервна подкрепа, заяви Кирова.

Манол Пейков благодари за признанието и посочи, че всичко е започнало с идеята да купят някакво количество лекарства. Не мисля, че съм правил нещо специално, просто нишката, която хората ми подаваха – до ден-днешен вече са над 30 хиляди човека, аз просто я изтеглях, коментира той. Мисля, че всеки един от тях показа, че българите не са хора, които са склонни да живеят с превит гръб и които са готови да заемат правилната страна – и на историята, но най-вече на човешкия морал, заяви Пейков. Той отбеляза, че за каузата на Украйна в момента са събрали над два млн. лева, но има събрани средства и за други големи каузи, като земетресенията в Сирия и Турция.

Олександр Чайка, председател на фондация „Фонд Добро“, благодари на всеки доброволец и гражданин на България, на всички хора, които отвориха сърцата си и подкрепиха украинците. Благодарение на съвместните усилия украинските деца в България са в безопасност, имат възможност да получат психологическа подкрепа, да се развиват и да продължат образованието си, посочи той. Олександр Чайка отбеляза, че са успели да помогнат на над 1300 деца да продължат образованието през миналата учебна година с подкрепата на УНИЦЕФ.

Еврокомисарят Илиана Иванова изрази възхищението си от всеотдайността и решителността на гражданите, които в трудни ситуации поемат нещата в свои ръце и успяват да организират сподвижници и дарители.

„Кризите, с които се сблъскахме в последните години – коронавирусът и агресивната война на Русия срещу Украйна, ни поставиха пред безпрецедентни изпитания, но превърнаха Европа в дом на солидарността и готовността на българина да помогне придоби друг мащаб“, посочи тя.

Българският еврокомисар отбеляза, че тази награда е признание за примера на европейските граждани в България.

Снимка: Росица Кирова/Фейсбук

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина