БизнесБългарияМненияНовини

Икономисти: Бизнесът да свива разходите, защото не може да вдига цени

Високата инфлация свърши, през тази година може дори да се стигне до дефлация в България и това няма да е по-лесно, особено за бизнеса. Тази година идва с отрезвяване както за разподите на фирмите така и за бюджета и високи лихви. Това коментира пред „Дарик радио“ икономистите Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика и Георги Ангелов, старши икономист на „Отворено общество“.

Според Ангелов дори България може да се върне отново към дефлация, но посочи, че това не е добра новина за бизнеса. „Забравяме, че България бе от най-печелившите от тази криза, защото изнасяше на високи цени олио, зърно и др., но сега вече това не е възможно. Затова 2023 г. за бизнеса ще бъде по-зле и той трябва да мисли как да намалява разходите, защото няма да може да вдига цените“, обясни той.

Богданов посочи, че „за добро или за лошо“ не инфлацията ще е най-големият проблем през годината. Затова и посочи, че правителството тръгва да бори проблем към края на неговото проявление вместо да погледне напред и да види какво ще е предизвикателството сега.

Край на евтините кредити, отрезвяване и дори дефлация очакват икономисти за 2023 г.

Обясни, че в момента не високите, а ниските цени на тока са проблем, довел до спадане на износа му наполовина. „Цените са такива, че въглищната енергетика не може да се издържа при тези цени“, посочи той.

Цените на газа, а оттам и на тока от края на 2022 г. започнаха да се успокояват, а в началото на годината износът на ток спада с 45%. След най-успешната в историята си година от началото на февруари държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“, която работи на въглища, отново има проблем с продажбата на електроенергията, съобщи наскоро „Капитал“.

Край на евтините кредити, отрезвяване и дори дефлация очакват икономисти за 2023 г.

„Наливането на пари в икономиката създаде обществена приемливост и икономическа възможност да се вдигат цените над равновесните и пазарните нива. Това е еднократно и няма да се повтори. Цяла Европа поевтинява“, коментира и Ангелов. „Свърши това, вече няма причини за поскъпване, нито е приемливо“, допълни с уточнението, че в България малко по-бавно и трудно идват процесите, които вече са налице навън.

Свръхпечалбите в енергетиката свършиха.


Георги Ангелов, икономист

И двамата коментираха, че описаните лоши сценарии за финансите на държавата, ако не се вземат мерки, описани в доклада на финансовия министър са нещо, за което тя е предупреждавала още през август и има за цел да подейства дисциплиниращо на всички. „При всички рискове, през 2023 ние имаме работеща икономика. Не е ситуацията от 1997 г., нито е 2007 г.“, допълни Лъчезар Богданов. Посочи, че не става дума да се намаляват разходите, а с колко да се увеличат – с 4% или с 12%, даде пример той.

Въпрост е с колко да се вдигнат дадени разходи, а не да ги режем.


Лъчезар Богданов

Ангелов напомни, че през август м.г. финансовият министър е говорила същите неща, резултатът от което е, че „всички се стегнаха“ и бюджетът завърши добре година, описа той. „Сега обаче този път много пресоли манджата, но пак насочи дебата към това, че трябва да има бюджет с нисък дефицит, което за мен е полезно“, каза той.

Източник: Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина