Започна изграждането на най-модерната детска градина в Пловдив

Актуално Живот Новини

Общата стойност на обекта е 1 950 287 лв.

Стартира изграждането на най-новата детска градина в Пловдив. Първа копка на обекта навръх 1 юни – Деня на детето, направиха кметът Здравко Димитров, голяма част от заместниците му, кметът на “Източен” Иван Стоянов. Именно в неговия район, след 290 дни трябва да бъде открита забавачката. Тя се строи върху парцел на края на улица „Богомил”, в квартал „Гладно поле”.

Общата стойност на обекта е 1 950 287 лв. а средствата са по Оперативна програма “Региони в растеж”. Детската градина ще е на два етажа за четири групи. Предвижда се на покрива да има слънчева инсталация за битова гореща вода, климатици и централно парно отопление. Сградата ще разполага с плувен басейн и физкултурен салон, а дворът ще бъде озеленен, с поливна система, с катерушки, люлки, пейки, сенници, чешма, пясъчник. Очаква се в началото на следващата година забавачката да приеме първите деца.

„Това ще е най-модерната детска градина на Пловдив и от тук нататък всички, които ще се строят ще са такива”, заяви кметът Здравко Димитров след церемонията по даване старт на строителните дейности.

Целта на този проект е да допринесе за подобряването на условията за предоставяне на грижи в ранна детска възраст, както и на образователни услуги в град Пловдив. Внедряването на мерки за енергийна ефективност ще отговори на потребността от намаляване разходите на енергия и ресурси – в съответствие с приоритетите за опазване на околната среда и добро финансово управление на публичните институции.

Той честити 1 юни на всички, а по време на официалната част успя да удържи с ръка от силните напори на вятъра тентата, под която вървеше събитието.

Димитров обеща до края на мандата да бъдат изградени общо 12 нови детски градини и ясли. В момента приключва цялостното обновяване на две забавачки, а скоро ще започне строителството на още три – на булевард „Александър Стамболийски“, ЦДГ „Каменица“ и новото крило на ДГ „Зорница“ в район „Южен“. До началото на  учебната година ще приключи основният ремонт на ДГ „Снежанка“ и „Перуника“ в район „Централен“.

Кметът на района Иван Стоянов заяви, че ще бъде всеки ден на площадката, за да следи какво правят строителите.

“Новатата детска градина е част от амбициозната програма в района и града, наблизо е парк „Чайка“, на който предстои реконструкция. Цялото пространство в тази част на града ще има нов облик“, каза още районният кмет.

Поздравление отправи и началникът на Регионалното управланение на образованието – Пловдив Иванка Киркова. „Искам да изразя истинското си удовлетворение от инициативите на общината, която прави всичко възможно, за да реши проблема с подблоковите детски градини. „Радвам се на това чудо, което ще бъде построено“, каза Киркова.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.