„В РИК 16 до момента няма нито един протокол, който да е пристигнал коректно“

Актуално Избори 2021 Новини
РИК 16

Хората в Панаира са на ръба на силите си, членовете на Районната комисия – също, твърдят участници в СИК-овете, наблюдатели и застъпници

„Умората е изумителна, хората вече не знаят какво е смятане, членовете на РИК са напълно неадекватни,“ разказа читател на Под тепето, който се намира в Панаира, където се помещава Районната избирателна комисия на 16 МИР Пловдив град.

„Членовете на СИК изчакват в Палата N3, която до малките часове тази ноще не се отопляваше. Представете си тук сме близо 250 човека в момента, голяма част от нас се опитват да подремнат след часовете студ снощи и през нощта. И това е по-малкия проблем,“ споделят чакащите.

Обръщаме се към вас, защото има друг проблем – генерален! – пишат ни те.

Първо – В РИК 16 няма нито един протокол, който да е пристигнал коректно. Второ – по силата на първото всички протоколи се променят на място. Променят се цифрите, което означава, че останалите членове на СИК, които са си тръгнали след края на изборния ден, държат в ръцете си друг протокол, който вече не съвпада с предадения. Трето – всичко това се случва заради неинтуитивния протокол, тоест нелогично подредени цифри и нелогично пренасяне на информацията от машината на хартиения протокол, защото принципа на отчитане на машината и хартията несъответства логически – не е максимално опростено.

В момента в РИК 16 250 човека стоят и спят в една зала, вече на топло.

Членовете на СИК биват викани в 7-ма палата, където протокола първо се дава на Информационно обслужване. Това са служители на 20-тина бюра, които не говорят с нас. Те ти разпечатват един лист с грешки без обяснение. Викат грешно и не обясняват защо.

„С този лист отиваш при член на РИК да ти обяснява за каква грешка идва реч. Членовете на РИК са напълно неадекватни от умора. Те, а и ние вече не знаем какво е смятане. Влизат в една стаичка и казват тук, тук и тук, трябва да промениш, мажат с коректор, задраскват…“, разказват за процеса членовете на секционните комисии.

Една жена хвърли чувала, не издържа и поиска да си тръгне. В рамките на 40 минути я върнаха три пъти от Информационно обслужване, без обяснение. И от РИК не знаят какво трябва да коригира на един протокол. Полицията не ѝ даде да напусне палатата.

Хората споделят още, че следят работата на РИК-овете в други градове и, че там не се съобщава за такива проблеми.

В Пловдив циклим, единодушни са чакащите в Панаира.Според тях несъответствията могат да доведат до касиране на вота.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.