Актуално

Укрепват изкопа за 12-етажния блок, който се срина в центъра на Пловдив

Комисия от РДНСК, Пловдивски общински инспекторат и районното кметство в Централен е извършила проверка на обекта, в който вчера се срути стената на изкоп. Както Под тепето първо ви съобщи при подготовката за строителни дейности на на новострояща се сграда в центъра се свлече голямо количество земна маса.

Комисията е издала предписание за допълнително укрепване на компрометирания участък, който се намира непосредствено до пътното платно на ул. „Петко Д. Петков“ в близост до кръстовището с „Капитан Райчо“, съобщи районният кмет Георги Стаменов.

Строителното разрешително за 12-етажната сграда е издадено от Община Пловдив, по проект тя ще има подземен гараж на две нива. Срутването прекъсна подземни инфраструктурни връзки в квартала, но последвалото час по-късно земетресение не е нанесло допълнителни щети.

„Предписанията включват възстановяването на инфраструктурата, като кабели на улично осветлени, оптични такива на различни оператори и тротоарните настилки“, уточни още Стаменов.

По думите му, специалистите обследват дали проблемът е в следствие на слаба част на самия проект, тъй като има проект за укрепване, или е станала грешка при изкопни дейности.

В участъка е имало стара шахта, която реално е поддала, разказа той.

Има предписание за поставяне на пътна сигнализация на място, без да се затваря цялото пътно платно, добави още райкметът на Централен.

Фирмата вече работи по възстановяване на нанесените материални щети.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

    1. Подкрепям и 3-те мнения, оставени тук!!! Пловдив ВЕЧЕ НЕ е същия град!!! Хората ВЕЧЕ са други, нови, хора, които не припознават града като уникален!!! Единствено по 4-5 празнични дни един след друг, когато новите пловдивчани са духнали по родните си места, Пловдив за кратко възвръща артистичния си дух на хилядолетен град… Но после отново красотата и древното му излъчване изчезват, и отново усещам, че НЕ съм на мястото си!!!
      А за презастрояването – това е лудост, безотговорност, стремеж към „едни пари“ действия „след нас и потоп“!!! За да променим нещата, трябва обществото да е узряло за такива действия и също трябва да се появи ЛИДЕРЪТ! Твърдя, че няма генерални промени в едно общество БЕЗ лидери!!! Тези хора (лидерите) са спойката и водачите на тези, които са „се събудили“ и са готови да се борят за правата си!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина