АктуалноВластГласовеГрадътЗдравеМненияНовиниПУЛС

Три причини за напрежението в болниците

Приемът на по-леки случаи, продължителният престои и това, че някои държат да бъдат хоспитализарини, без да има нужда – тези три проблема очарта областният управител Дани Каназирева

Натискът и напрежението в системата на болниците идва от три проблема коментира областният управител Дани Каназирева, след днешното заседание на Медицинския щаб.

Според мен, първо – това е продължаващата хоспитализация на по-леки случаи и това днес го заявих на директорите на лечебните заведения„. Тя подчерта, че в отделенията се приемат и хора, които биха могли да се лекуват у дома, вместо да заемат легла за по-тежки случаи.

На второ място, според нея е дългия период на хоспитализация. „Поисках справка от всяка една болница на територията на областта. Оказа се, че в наши болници има пациенти, които са там по 25-30-35 дни в ковид отделение.“ По думите ѝ случаите трябва да се прецезиарт и именно това ще е помощта на комисията, която може да препоръча даден пациент да бъде преместен в друго отделение или да бъде изписан.

Като проблем № 3 Дани Каназирева посочи уплаха у хората.

Някои държат да бъдат хоспитализарини, без да има нужда от това. Както каза и професор Стойчева от УМБАЛ „Свети Георги“, нека да не е на всяка цена,“ коментира областният управител.

„Към момента имаме легла. 605 легла не са малко за цялата област,“ заяви тя.

От утре започва работа електронна платформа за болниците, Спешна помощ, РЗИ и Щаба , която ще следи в реално време свободните легла в Пловдив и областта, а комисия ще консултира хоспитализациите и изписването на болните от ковид отделенията, съобщи още областният управител.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина