Транспортният бизнес след скандал с премиера: Излизаме на протест

Актуално Власт Гласове Новини

Транспортните фирми настояват за отпадане на биодобавката на горивата за период от шест месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за същия период, както и справедливо определяне на размера на тол таксите

Представителите на транспортните фирми в страната заплашиха с масов протест на 10 май.

Приканваме всички наши колеги да се присъединят към протестите ни на 10 май, заявиха на брифинг в Министерския съвет представители на различни организации от транспортния сектор, които се срещнаха с премиера Кирил Петков. Разговорите са приключили със скандал между министър-председателя и превозвачите, съобщава dir.bg. Затова и от бранша изтеглили протестите с 8 дни напред.

Те обявиха, че ще изкарат камиони и автобуси от 10 до 18 май, а автобусите на последната дата ще спрат да возят.

Скандалът станал след като премиерът Кирил Петков заявил, че в тази зала (гранитна зала на МС) той определял правилата и на който не му харесвало – да напуснел. Показа ни вратата и ние напуснахме, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Това се случвало за първи път в демократичната история на България, заяви още тя, и допълни, че „тези хора нямат понятие от протокол и етика“.

„След като колегата Арабаджиев (Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи) представи нашите искания, започнахме да слушаме как пенсионерите искали едно, МВР искали друго… Аз си позволих да помоля министър-председателя да говорим по същество и по темите, които ние сме поставили“, добави още Милтенова.

„Темата на срещата днес беше антикризисни мерки, които ще се обсъждат, ние чухме само израза: „Поканени сте тук, за да ви изслушаме“. Това е причината българският транспортен бранш да бъде така настроен. Нашите искания са свързани само с овладяване на инфлационните процеси и икономическата криза“, коментира Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Очакванията бяха на срещата правителството и бранша да обсъдят покачването на цените на горивата и заедно да набележат подходящите антикризисни мерки. Сред обсъжданите теми трябваше да бъде и тарифата и обхвата на ТОЛ системата.

На срещата с министър-председателя участваха и вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, както и министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.

През април фирмите от транспортния сектор организираха два общонационални протеста в няколко града. С тях те настояха за отпадане на биодобавката на горивата за период от шест месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за същия период, както и справедливо определяне на размера на ТОЛ таксите.

От бранша поискаха оставките на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.

Гроздан Караджов: Няма конкретен резултат от срещата с превозвачите, но ще обмислим исканията им

Няма конкретен резултат след срещата с превозвачите. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов след срещата между представители на правителството и организации от транспортния сектор.

Тази среща не си е поставяла за цел конкретен резултат, а да се обсъдят въпросите на сектора на превозвачите, защото те излязоха и протестираха, заяви министърът. Караджов посочи, че след като големите организации на фирми от бранша са напуснали неудовлетворени срещата минути след нейното начало, на разговорите с премиера Кирил Петков и ресорни министри от кабинета са останали единствено няколко представители на малки фирми.

Уважението и към едните, и към другите, от моя страна и от страна на правителството, винаги е било еднакво, заяви Гроздан Караджов. Той увери, че държавата ще обмисли исканията на представителите на сектора и ще направи следваща среща с тях. Днес те обявиха готовност за още протести заради затрудненията, които изпитват от покачващите се цени на горивата.

Транспортните фирми настояват за отпадане на биодобавката на горивата за период от шест месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за същия период, както и справедливо определяне на размера на тол таксите.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Транспортният бизнес след скандал с премиера: Излизаме на протест

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.