Актуално

The Paulin Brothers забиват в Пловдив

Култовата нюорлеанска брас формация с безплатен концерт под тепетата

Image title
Безплатен концерт в Пловдив ще изнесе култовата  нюорлеанска брас формация The Paulin Brothers. Супер музикантите ще принесат най-големия карнавал в САЩ – фестивалът Марди Гра в Ню Орлиънс на 26 март, вторник от 19:30 часа, като част от проекта „Истински истории от Марди Гра“. Шоуто включва още прожекция на документален филм и изложба. Събитията от проекта „Истински истории от Марди Гра“ са организирани в партньорство с посолството на САЩ и представят най-пъстрия и голям фестивал Марди Гра през погледа на фотографа Блага Димитрова. “Марди Гра” е традиционен християнски празник, който се празнува в много държави по света, но е най-голям и зрелищен в родния град на джаза Ню Орлиънс.

Основен акцент в събитието във вторник ще бъде концерта на оригиналната брас формация The Paulin Brothers, която ще пренесе атмосферата на автентичната нюорлеанска сцена в Пловдив. Брас бендът на Paulin Brothers е емблематичен за музикалната история на САЩ и създава атрактивно музикално изживяване с характерните униформи на чернокожите музиканти – бели ризи, черни панталони, обувки, вратовръзки и каскети. Фамилният бенд е сформиран от пионера „Doc” Paulin през 20-те години на 20-ти век в родното място на джаза Ню Орлиънс и до днес е синоним на традиционния джаз, като продължава да разпространява тази култура по всички точки на света със седемчленния си оркестър. В клуб „Stage 51“ братята ще свирят с няколко от най-изявените български джаз музиканти:  Митко Димитров /барабан/, Петър Момчев – саксофон, Михаил Йосифов – тромпет и Вили Стоянов – тромбон. 
Преди концерта в Пловдив ще бъдат показани изложбата и документалния филм „Истински истории от Марди Гра“ с режисьор, оператор и монтажист Блага Димитрова. Младата авторка черпи вдъхновение от класическата и джаз музика и от 2010 г. насам представя у нас концерти, фотографски изложби и документални филми за градовете и хората, посветили съдбата си на музиката.
Изложбата и филмът разказват историята на Блага от най-големия карнавал в САЩ, който е един от най-пищно отбелязваните християнски празници в много държави в Европа, Бразилия и Щатите. В Ню Орлиънс той е не просто карнавал, а величествено празненство, за което жителите на града готвят костюмите си през цялата година. Фестивалът продължава повече от три седмици и завършва на „изобилния вторник“ (Mardi Gras oт френски), точно 46 дни преди Великден, когато улиците на столицата на Луизиана се изпълват с маскирани хора и огърлици и джаз се лее от всеки ъгъл. Мини карнавал с актьори и музиканти, облечени в типичните цветове и костюми, ще пресъздаде духа на фестивала в Пловдив непосредствено преди концерта и прожекцията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина