Съветниците от Демократична България предлагат намаляване на патентния данък за стаите за гости

Актуално Градът Новини Политика

Искат минималният размер от 250 лв. да стане 25 лв. за стая

Дейността с нощувките в стаи за гости и апартаменти за гости бе законодателно уредена от началото на тази година като хотелиерство, а в средата на годината бе приета и Наредба, която урежда начина на регистрация на лицата, които извършват такава дейност и задълженията им за водене на регистри. За дейността се дължи патентен данък, който всяка община определя в границите от 25 лв. до 250 лв. за стая.

Община Пловдив все още не  е синхронизирала местната наредба със закона и съветниците от Демократична България Пловдив предлагат това да се случи, но смятат, че посоченият в наредбата данък в максималния размер от 250 лв. е прекалено висок и хотелиерите на стаи за гости ще останат в „сивия сектор“ или ще бъдат унищожени.

Законодателното уреждане на сектора съвпада и с период на криза поради пандемията, което допълнително възпира хотелиерите от регистрация. Съветниците от ДБ посочват още, че ако данъкът се определи в минималния му размер, а именно 25 лв. за стая, това ще е предпоставка по-голям брой лица да се регистрират по новата процедура и да излязат на светло в съответните регистри, което ще донесе повече приходи за общината – освен патентния данък хотелиерите дължат и други данъци и такси към общината за дейността. Намалението ще стимулира този отрасъл на споделената икономика, който за град като Пловдив с визия за туристическа дестинация, е от съществено значение.

Предложението за решение на Общински съвет Пловдив, с което се приемат предложените изменения, заедно с проекта за наредба, е внесено сутринта в деловодството на съвета. Очаква се проектът на Наредба да бъде качен на страницата на Община Пловдив за провеждане на задължителните по закон обществени консултации.

Споделете ни във:

4 коментара за “Съветниците от Демократична България предлагат намаляване на патентния данък за стаите за гости

 1. Много са прави да се определи НИСЪК патентен данък за стая =33.33 лв. примерно= като единствено за стаите на Мамин ИМПЕРИАЛист Иб. ТОТЕВ да слезе до минималните 25.00 лв. поради заслугите му към Града.
  Хвала!

  1. Тъпак, нямаш никаква представа от закона за туризма, категоризация и данък… това предложение касае стаите за гости, а не хотелите…

    1. Тъпак, става дума за левове, не за проценти!
     Ти не си тукашен, да не би да си от БАЕВия “Пловдив-Он-ЛАЙН”?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.