Сувенири с римски мозайки от Базиликата на базара в Капана /ГАЛЕРИЯ /

Актуално Градът Евала Живот Култура Новини

Социалното предприятие за хора с увреждания – винаги в крак с всичко, което се случва в Пловдив

Творците представят две нови колекции на Великденския базар на Малката главна

От няколко дни Узун чаршия /Малката главна/ отново е изпъстрена със сергиите на участници в Капана базар. Настоящото издание на изложението е посветено на Великденските празници и ще продължи до 2 май, включително.

Почти в края на редицата, пред галерия “Капана”, е разположен щанда на единственото по рода си Общинското предприятие за хора с увреждания в Пловдив.

На място ще намерите познатите ни досега артикули – облекла за книги, несесери, покривки, шапки, постелъчно бельо, бижута, маски и други.

 

На базара ОП “Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив” представя за пръв път една чисто нова колекция от сувенири. Линията е посветена на новооткрития културно-исторически обект в града – Епископската базилика на Филипопол. Уникалните сувенири са с мотиви от Голямата и Малката базилики.  Те са изработени от керамика, на ръка и изобразяват стилизирани елементи от римските мозайки в древните храмове.

Винаги в крак с всичко, което се случва в Пловдив,  нашите хора решиха да представят керамични сувенири – магнити, чаши, халби, ключодържатели, ленени чанти с щампи и тениски, разказва служителката зад щанда. Те са видими и разпознавани все повече.

 

Репортерът ни стана свидетел на следния разговор.

“‘Има ли ги в зоната за сувенири в самите обекти,” питат туристи.

“Все още не,” отвръща усмихната дама зад щанда и добавя, че за пръв път ги показват на базара.

“Надяваме се скоро да видим това, което правите и в магазина за сувенири на Голямата базилика,” добавят пловдивчани, дошли да хвърлят по едно око на базара. “Вашите са с много автентичен вид, може би заради използвания материал, а и са направени с кауза и труда на хора, които заслужават да бъдат представени там”.

От Социалното предприятие са се постарали и по темата с великденски неща за повече настроение – кошнички, панерчета, домашен текстил, магнитчета и керамични яйца с ръчно рисувани икони. Ако не сте планирали ходене на Капана базар, можете да си изберете от рубриката ателие “Текстил” – ТУК.

Тази година излезе и абсолютно нов каталог със станалите прословути вече и извън границите на страната  коледни играчи от духано стъкло. Пълната нова колекция е качена във фейсбук страничката на ОП-то.

Само 3-4 модела от миналогодишните са запазени, с новите хората са се постарали много да зарадват децата. Една част са посветени на старите анимационни герои, които ще оживеят на нашите елхи.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.