АктуалноБългарияГласовеЖивотЗабавлениеМненияНовиниПод лупа

Скок на жалбите от длъжници, заради кредити, взети по време на пандемията

Омбудсманът Диана Ковачева иска налагане на абсолютна давност или приемане на Закона за личния фалит

Тя поиска КЗП да започне да следи общите условия на фирмите за бързи кредити

Омбудсманът Диана Ковачева отчете скок на жалбите от длъжници на кредитни институции и колекторски фирми по време на извънредното положение заради коронавируса.

„С 30% се увеличиха жалбите само за два месеца, наистина много рязко увеличение. Може би и защото мобилните телефони на нашите експерти са на сайта и хората имат бърза връзка, но и защото проблемите рязко нараснаха“, коментира тя в ефира на btv.

Ковачева изтъкна, че от всички страни в Европа, само у нас човек може да бъде длъжник до края на живота си. Според нея, за да се премахне „вечният длъжник“, следва да се приеме предложения от нея Закон за личния фалит или да се наложи абсолютна давност за събиране на вземанията, например 10 години.

Тя отчете, че са се увеличили са се жалбите на граждани, които се чувстват жертва на тормоз, заради кредити, взети по време на пандемията.

„Хиляди хора до края на живота си са преследвани без право да получат нов шанс и да започнат живота си на чисто“, подчерта националният омбудсман.

По думите ѝ е особено лесно човек да попадне в ситуация с бързи кредити, където не се проверява кредитоспособността на кандидатите, а след това много лесно скрити и недобре обяснени такси надуват задълженията до огромни размери.

Според нея налагане на абсолютна давност или приемане на Закона за личния фалит ще дисциплинира кредиторите, които ще знаят, че в рамките на 10 г. трябва да съберат вземанията си.

Тя поиска КЗП да започне да следи общите условия на фирмите за бързи кредити, защото неравноправните клаузи в договорите падат в съда, но само за конкретния случай и се появяват в следващия договор.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина