АктуалноЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

Шефът на детска клиника в УМБАЛ „Св. Георги“: „Единственият начин да спрем епидемията е ваксина. Призоваваме и децата да бъдат ваксинирани“

„Единственият начин да спрем епидемията е ваксина. Призоваваме и децата да бъдат ваксинирани“, заяви проф. Иван Иванов – началник на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. По думите му, проблемът с Ковид при деца е актуален и някак неглижиран.

Припомняме, че от днес вече ваксинират тийнейдъжри в Пловдив.

При третата вълна, от януари до април тази година, в Клинаката е имало по 10 – 12 деца едновременно в отделения за лекуване на Ковид, съобщи той в интервю пред радио Пловдив.

По-засегнати от вируса са децата в училищна възраст. Те имат и по-сериозни симптоми, докато при новородени, кърмачета и деца до 2 – 3 години заболяването протича по-леко.

Ние не знаем дали децата, преболедували Ковид, ще имат усложнения в бъдеще. Няма изследвания, които да показват дали ако детето прекарва съвсем леко първите етапи на вируса, след това ще има усложнения, заяви проф. Иванов.

Схема при тези деца няма, вероятно при тях усложненията ще са незначителни спрямо цялата популация.

При всички положения съветът е при налични симптоми при детето да се търси консултация с лекар.

По-застрашени от заразяване с коронавирус са децата с наднормено тегло, деца с диабет и с артериална хипертония. Тези деца категорично трябва да бъдат ваксинирани, заяви проф. Петров.

Той посочи, че имунизираното дете намалява риска за себе си да се разболее, намалява риска от предаване на заболяването на роднините си, а отделно ваксинацията намалява възможността да се създават нови мутации на щама.

Проф. Иванов отбеляза, че вече сме забравили за британския вариант на коронавируса, сега говорим за индийски вариант. Тези мутации на вируса поставят въпроса до каква степен ваксините са ефикасни, посочи медикът.

Ваксинирането не стимулира появата на нови щамове на вируса. Нямаме изследвания при нашите пациенти какъв е щамът, каза още професорът.

Източник: радио Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина