АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Само две болници в Пловдив вече ще приемат пациенти с коронавирус

Заради добрите показатели на заболеваемостта случаите с COVID-19  ще се лекуват УМБАЛ „Св. Георги“ и УМБАЛ „Каспела“

В Пловдивска област от днес вече ще се настаняват пациенти със съмнения за COVID-19 и доказани случаи, които се нуждаят от лечение само в две болници. Това са Университетските многопрофилни болници за активно лечение „Св. Георги“ и „Каспела“. Решението на Медицинския щаб, към Областния оперативен щаб бе обявено след днешното заседание, то е продиктувано по указания на Националния оперативен щаб, във връзка с добрите показатели на заболеваемост през последните дни.

Към момента в УМБАЛ „Свети Георги“ има 68 легла за лечение на COVID-19 , от тях свободни са 36, а девет са интензивните. В „Каспела“има 8 легла, от тях три интензивни.

Областният управител Дани Каназирева искрено благодари на екипите на всяка една болница и спешния център за добрата работа и координацията.

„Благодаря за добрата организация на РЗИ, на всички болници, които се включиха и особено на тези, които поеха основния удар и приеха най-много пациенти.“

Тя отчете, че от началото на пандемията 34 души са били хоспитализирани в УМБАЛ „Св. Георги“, 20 в УМБАЛ „Пълмед“, 10 в УМБАЛ „Каспела“, 2 души в МБАЛ „Св. Каридат“ и 1 пациент в болницата в град Карлово.

„Ще продължим да работим в синхрон, ще се събираме веднъж седмично и сме в готовност при промяна в епидемиологичната обстановка да вземем бързи и адекватни действия,“  посочи Каназирева. 

 

Общо 18-те болници на територията на областта са разпределени  в три нива на компетентност. Всички те остават в готовност. Всяка една трябва да има изолирано помещение, където да бъде насочен временно постъпващ пациент, за който лекарите считат, че има симптоматика и е съмнителен за COVID-19, така че да няма досег с други пациенти.

Местният щаб продължава да работи и да следи ситуацията. От там уточниха още, че всички лечебни заведения могат да се върнат към нормалното си функциониране, като се има предвид, че до 48 часа при покачване на заболеваемостта, те трябва да бъдат в готовност отново да приемат пациенти с коронавирус.

От Медицинския щаб подчертаха, че напрежение в Карловската болница няма. Към днешна дата е подписано споразумение между лечебното заведение и Спешния център.

Проф. Дойков обясни, че сегашната обстановка дава възможност за едно по-добро обслужване на хората в Карлово.

„Спешен кабинет има в Карлово от много години. Той е оборудван и дава възможност гражданите да бъдат обслужени и да бъда хоспитализирани при нужда. Със споразумението, ако се наложат по-специални грижи за някой пациент, има възможност сега спешната помощ да го извози до Пловдив.  Така спешния кабинет, който съществува на място, ще обслужва както спешните случаи, така и самата болница.“

Директорът на МБАЛ „д-р Киро Попов“ д-р Христо Пелев потвърди, че лекарите са оттеглили заявленията за напускане и напрежения няма.

Още по темата:

Добрата новина: За последните 8 дни има само един регистриран заразен с COVID – 19 в цялата област

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина