АктуалноГрадътНовиниСпортСпортен Пловдив

С 25-те милиона от държавата стадион Ботев ще се направи за мачове от първенството

Здравко Димитров: „Ако някой си мисли, че след като двата стадиона бъдат готови, ще са му подарък – не е познал“

Избират изпълнител в края на септември

53 милиона лева трябват за цялостно завършване на Колежа

След завършването на двата стадиона на Ботев и Локомотив, ако някой си мисли, че ще получи подарък. Това е общинска собственост, има си процедури за отдаване. Ние да го построим и да го подарим на друг – няма как да се случи.“ С тези думи кметът на Община Пловдив Здравко Димитров завърши пресконференцията, на която днес заедно с ресорния зам.-кмет Пламен Райчев и гл. арх. Димитър Ахрянов, представиха обществената поръчка, обявена за строителството на стадион „Христо Ботев“.

В самото начало Зико още веднъж благодари лично на премиера Бойко Борисов, че се е отказал от покупката на нов правителствен самолет и е пренасочил парите за спортна инфраструктура.

„Ако не беше направил това, не виждам как щеше да се случи това с двата стадиона,“ подчерта Димитров.

Според процедурата се очаква до края на септември да има избран изпълнител на проекта за стадион „Христо Ботев“, ако няма обжалвания.

Сумата, необходима за цялостното завършване на Колежа с прилежащата инфраструктура, е 53 милиона с ДДС, поясни зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

С отпуснатите от държавата 25 млн. лева стадионът ще бъде направен до етап, в който да се играят мачове за първенството, след това ще се търси допълнително финансиране за цялостното завършване на обекта от различни източници.

Паралелно върви и поръчката по авторския надзор, която ще е за 120 000 лева, уточни още зам.-кметът Райчев.

В петък е пусната и поръчката за предварителен контрол за стадион Лаута в Агенцията по ЗОП, до края на седмицата ще е готова. За него от държавата са отпуснати 12 милиона лева, като в този случай ще се прави инженеринг, тъй като няма готов проект, напомниха от управата на града.

24 месеца е срокът на изпълнение на строителните дейности и по двата стадиона, след подписване на договорите.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. За тези пари не можеше ли да се оправи стадион Пловдив? Как от 20-30 милиона този Колеж стана изведнъж на 53 милиона? Тия количествено-стойностни сметки, които са правени преди за него как така станаха двойни?
    Построяването на този стадион е последният пирон в ковчега на стадион Пловдив!

  2. Кмете, колко от 7-те милиона българи се интересуват от тези стадиони? Защо се дават милиони за нещо, което се ползва от два частни отбора? Вие в управлението, все футболисти ли сте?

  3. Как става така, че проекта беше предвиден да излезе 30 млн. при Цв.Василев, той наля 13 млн, и сега когато ще се прави от общината ще струва още над 50 млн.? Колодрума №2.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина