АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

РЗИ – Пловдив: При съмнения за грип взимате болничен за карантина по телефона

Не е необходимо лицето с грипоподбни симптоми да се явява лично при лекаря за издаването на болничния лист

Публикуваха указанията за болнични при карантина

Болният трябва да се свърже по телефон с личния си лекар или със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая

В първия работен ден на тази седмица от Регионалната здравна инспекция в Пловдив публикуваха указания към общопрактикуващите лекари, относно възможността за издаване на болничен лист за временна неработоспособност поради карантина.

В инструкциите пише, че в бланката на болничните на ред „Диагноза“ се вписва с думи „карантина U07.1″ и се посочва код по МКБ – „Z-29.8″. На ред „Причина за неработоспособността“ се вписва „карантина“ и се посочва код „12″, а на „Режим на лечение“ се отбелязва „Домашен-стаен“.

Не е необходимо лицето да се явява лично при лекаря за издаването на болничния лист. Документът може да бъде издаден, но да се получи от JP-то и да се представи на работодателя след изтичане на срока на карантината;

Общопрактикуващите лекари трябва да обяснят на всички лица под карантина, че не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.) трябва да се свържат по телефон с личния си лекар или със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

 1. Този вид карантина те е за грип, а за хора дошли от рискови за коронавирес райони като Китай и Италия, които са регистрирани на границата. Граничните власти уведомяват РЗИ, а РЗИ Общопрактикуващият лекар и едва тогава на тези хора се издава болничен лист за карантина.

 2. Представям си, сега „бизнесмените“ работодатели какъв вой ще нададат! Иначе е смислено – не може с 39 градуса да чакаш на опашка при Джи-Пи-то. И да заразиш още хора…..

  1. Съгласен съм с теб, но как точно ще разбере личният ми лекар какво точно да ми изпише, като не ме е преслушал ?

   1. Как какво?За каквито лекарства им е платено да ги провокират,това ще изпишат!

    1. Получи се автоматична грешка при горният ми коментар.Не провокират,а промотират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина