Радан Кънев: Възстановяването на корупционния модел с нови лица е винаги възможно

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Новини

Европа днес осъзнава това, че не показва необходимата енергия и решителност да използва наличните инструменти да помогне на българските граждани в тяхната борба за законност и развитие, заяви евродепутатът

Икономическият екип на служебното правителство прави много смели крачки, които много отдавна трябваше да бъдат направени. Показва компетентност, в това няма никакво съмнение, смята той

„ Знакът, че първото посещение на Лаура Кьовеши като главен европейски прокурор е именно в България, е съвсем ясен. И той е именно, че европейските институции, включително новоучредената европейска прокуратура, са наясно с състоянието на управлението в България. Виждат кризата на законността. Виждат кризата на правовата държава, виждат и институционалната криза”. Това заяви днес евродепутатът от Демократична България Радан Кънев в Пловдив днес, след въпрос от Под тепето по повод визитата на европейския прокурор Лаура Кьовеши у нас. Кънев подчерта, че в ситуация, в която единия ден прокуратурата влиза в МВР, а на другия ден ДАНС влиза в прокуратурата, държавата се намира в открита институционална война.

„Последният път, когато в България имаше такава война, дойде епохата на мутрите, преди близо 20 години. Тя продължи дълго и в много отношения епохата на мутрите от 90-те години формира начина, по който се правеше политика през 21 век. Не можем да допуснем епохата на мутрите да се върне, за целта трябва да пресечем институционалната война. Тук решенията са две. От една страна новият ресурс, който имаме, като членове на един по-силен Европейски съюз, имащ механизъм за върховенство на закона и на Европейска прокуратура, и от друга страна неизбежно е необходимо съдействие от българското общество чрез неговите избрани представители. Тоест, сериозни реформи в правосъдната система от едно сериозно парламентарно мнозинство в 46-тия парламент. Това срещане на волята на европейските институции и българските граждани е единственото решение на нашата политическа и институционална криза”, смята евродепутатът.

Спря се и на реакцията на европейските ни партньори на фона на санкциите от Щатите.

„ Действията на правителството на САЩ по закона „Магнитски” не бяха изненада за никого в България. Посочените лица, техните взаимовръзки, показват, че това, което ние знаем отдавна, това, което свободните медии отдавна разкриваха, това, което гражданското общество в България показа, че няма да търпи повече през миналата година, е известно много добре и на нашите партньори. Искам да подчертая, че тези факти не са изненада и за европейските институции. Европа много ясно показа още през есента на 2020г. с дебата и резолюцията за България в Европейския парламент, че търпението към досегашните управляващи и към цялостната криза на институциите и правовата държава е изчерпано. Европа обаче днес  осъзнава това, че не показва необходимата енергия и решителност да използва наличните инструменти да помогне на българските граждани в тяхната борба за законност и развитие. От тази гледна точка, с голяма надежда посрещаме посещението на г-жа Лаура Кьовеши вчера и днес в България. Подкрепяме категорично нейното искане за назначаване на европейски прокурори в България, които отговарят на изискванията на регламента за Европейска прокуратура и на целите на тази прокуратура. Хора, които могат независимо, смело и продуктивно да разследват корупционни престъпления с европейски средства, защото ние знаем, че такива престъпления в България има за съжаление твърде много. Проведохме в рамките на току що изтеклата пленарна сесия на Европейския парламент много активен и остър дебат за задействане на прочутия механизъм за върховенството на правото. Тоест, за възможността на европейските институции да заплашат отделни държави членки с ограничаване на европейските фондове, ако те не се борят с корупцията. Даваме си сметка, че смяната на управлението на Борисов и изкарването на Пеевски от обществения живот не решава проблеми, които са натрупани в продължение на 30, а в много отношения и в продължение на 70 години. Възстановяването на корупционния модел с нови лица е винаги възможно, затова имаме нужда от активното съдействие от европейските институции. Аз направих и подобно изказване по време на сесията в ЕП, в което посочих този риск, призовах за активната подкрепа и от Европейския парламент, и от Комисията, и от европейската прокуратура, като цитирах и новия заместник-председател на доскоро управляващата партия ГЕРБ, който каза, че е възможна замяна на един корупционен модел с друг. Той с половината от това изказване призна, че тяхната партия управляваше по корупционен модел, но реално посочи един съществуващ риск пред нашето общество. И той е без ГЕРБ и без Борисов ние да останем държава с корупционен модел на управление. Това ни е целта- да не се случи. И за това е гаранция Демократична България”, подчерта Радан Кънев.

Допълни, че първата задача е в следващия парламент е трите партии на статуквото ГЕРБ, БСП и ДПС да нямат 120 депутата.

„Тази задача е напълно изпълнима с оглед на социологическите проучвания и тенденции в момента и ключова роля тук играе Демократична България. Сериозен резултат на Демократична България, консолидация на център-десния-реформаторски вот около ДБ и резултат пред БСП ще даде тази гаранция- че трите партии на статуквото нямат 120 депутата. Ако стигнем до такъв резултат аз съм убеден, че би било непростимо да няма правителство, и то стабилно реформаторско правителство. Естествено, ние сме реалисти- виждаме, че партията на г-н Слави Трифонов се бори за първото място, докато ни е се борим за третото. Ако те успеят, както изглежда в момента почти сигурно, да изпреварят ГЕРБ, те ще носят огромна отговорност да предложат конфигурация в следващо правителство и фигура на премиер-министър. Така повелява Конституцията и политическата логика. Надявам се, че ще подходят този път отговорно. Защото миналия път не подходиха отговорно и разочароваха мнозина”, каза евродепутатът.

Отказа да прави детайлен коментар по отношение на работата на служебното правителство.

„ Трудно ми е да давам оценка на временно управление. Защото то е безкрайно ограничено в своите възможности. Ето, президентът има много голям рейтинг, той назначава правителство. Много хора без силни демократични рефлекси така си представят живота по принцип, може би, че така е най-добре. Но сами виждаме, че това, което може да постигне един временен кабинет, е малко. Подобна ситуация, в която има от една страна правителство, което не е избрано от парламент, от друга страна разпуснат парламент, е много необичайна. Това е една конституционна особеност на България, непозната в други европейски държави. Много хора в Европа в момента като гледат тази криза в България започват да си обясняват тази особено конституционна фаза, в която се намираме. Но смелите реформи не могат да се направят без Народно събрание. Те изискват законодателни промени. Естествено, виждаме, че икономическият екип на правителството прави много смели крачки, които много отдавна трябваше да бъдат направени. Показва компетентност, в това няма никакво съмнение. Виждаме и опити и в сектор Сигурност да бъдат направени поне минималните необходими промени. Тук искам да отворя една скоба- всички знаехме, които са Васил Божков и Делян Пеевски, но почти никой не знаеше кой е Илко Желязков преди да бъде санкциониран по закона „Магнитски” и като видим неговото кариерно развитие ние виждаме един човек, който е образ на случващото се в България в последните 20 години- кадър на комунистическите служби, след това кадър на така наречените нови служби, колко са нови е друг въпрос, отговаря в енергетиката, в държавния резерв, за подслушването и за контрола на подслушването. Този човек е някаква фигура олицетворение на корупционния модел, който ни управлява. Ясно е, че трябва много сериозна реформа в сектор сигурност, за да няма такива хора повече в България. Но е ясно, че това не може да стане само решение на един вътрешен министър или един премиер. Тук е необходима сериозна законодателна промяна. Няма как да я направи служебно правителство”, каза на финал Радан Кънев.

Споделете ни във:

1 коментар за “Радан Кънев: Възстановяването на корупционния модел с нови лица е винаги възможно

  1. Аха, така се обяснява гениалната стратегия на ГРОЗЕН който използва Стария Пловдив само като стъпка към висините на Модела като днес подаде оставка (и даже я входира!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.