Актуално

Първият филм, заснет в Йордания, идва на кино форум под тепетата

Най-награждаваната мароканска лента включена в афиша на „Цветята на Корана“

Image title
Първият филм, заснет в Йордания – „Капитан Абу Раид“, е един от гвоздеите в третото издание на фестивала „Цветята на Корана“. От 12 до 20 февруари в клуб „Алкохол“ ще бъдат показани 13 заглавия, заснети  в страните от Близкия Изток и Северна Африка. Историята за приятелството между сладкодумен старец и група хлапета е първата лента, направена в Йордания през последните 50 години. Дебют в програмата на фестивала ще направи и филм от Ливан – „Празник всеки ден“. Три непознати жени отиват при мъжете си, които се намират в отдалечен затвор. Първата го посещава редовно, защото е зад решетките от деня на сватбата им, втората – за да го накара да подпише документите за развода им, а третата има тайна мисия да му занесе оръжието, което си е забравил вкъщи. Най-награждаваният марокански филм за последното десетилетие – „Дългото пътуване“, също е включено в афиша. Лентата за безкрайното пътуване на баща и син от Париж до Мека е с награди от фестивалите в Кан, Венеция и Маракеш и има номинации за „Златен лъв“ и „Златна звезда“.
За първи път кинофорумът ще покаже панорама с филми, заснети и отразяващи живота в Палестина. Безспорният хит е американската продукция „Амрика“, отличена в Кан. Ценителите на седмото изкуство ще видят най-обичаната палестинска актриса Хаим Аббас като звезда от „Нарове и смирна“. В него се разказва за свободолюбива танцьорка, която се омъжва за затворник и остава далеч от всичко, което обича, докато един ден не започва отново да танцува, противопоставяйки се на всички обществени норми.
Сред турските заглавия е „Два езика и един куфар“. Емре току-що е завършил университет и е изпратен да преподава турски на кюрдските деца в забравено селце. Порблемът идва, когато учителя разбира, че децата не говорят турски, а той не знае и дума кюрдски. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина