АктуалноБизнесВластГласовеГрадътИзбор на редактораНовиниРазследване

Производители в индустриалните зони на Пловдив с подписка срещу ОУП – ВИДЕО

Бизнесмен изнесе данни за съмнения в корупционни практики и злоупотреба със служебно положение в екипа на бившия главен архитект Димитър Ахрянов, ЕСУТ и Община Пловдив

Стотици фирми в Пловдив се оказаха в капан от сега действащия Общ устройствен план, който от 2020-а година променя статута на всички производствени зони в града в жилищни с разрешено високо застрояване. Информацията лъсна тази седмица.

Пловдивският предприемач Иван Къндев, собственик на фирма „Леси – 2000“ ЕООД, която от години развива дейност в Икономическата зона на район „Тракия“ разкри съмнения за потресаваща корупция, закононарушения и институционален чадър, който в цялата си яснота лъсва едва сега. Къндев стига до заложената тиктакаща бомба за бизнеса в промишлените зони на Пловдив, след двегодишна борба.

Дружеството му, което произвежда електроника и заключващи системи, на територията на бившия завод за лазерна техника Оптела, разбрало за промените „случайно“ заради казус със строеж на жилищен комплекс с високи сгради в зоната, чиито подробен устройствен план (ПУП) е променян два пъти в рамките на последните месеци в мандата на Здравко Димитров, без да са уведомени заинтересованите лица.

Според информацията на Къндев при приемането на ОУП промяната на производствените зони не е съгласувана с Регионална инспекция по околната среда и водите и е нарушен Законът за устройство на територията, който не допуска ОУП да променя предназначението на ПУП. 

Когато се приемаше ОУП се протестираше за застрояване на паркове, но на никой не му минава през ума, че ще ликвидират производството„, коментира Къндев.

Документите, с които разполага дружеството, са публикувани на сайта „Засторен Пловдив“. В тях е записано, че индустриалните зони в краищата на Пловдив „са с преобладаващи в миналото производствени складови дейности“.

Екипът на Под тепето отиде на място, за да може да покаже „неработещите“ предприятия и къде се очаква да живеят новодомци в новостроящите се кули.

Никой от екипа на бившия главен архитект, подписал се върху тези документи, не е дошъл да види, дали тук има фирми, извършват ли те някаква дейност и колко хора работят в тях, камо ли пък да бъдем уведомени“ – това ни разказаха хората в зоната.

Собственици на фирми, в зоните с променен статут, събират подписи срещу това решение. Те настояват за частична промяна на ОУП и зоните отново да станат промишлени, както и да се разследват всички длъжностни лица, участвали в приемането на плана. Ако не успеят с искането за промяна, са готови и на ефективни протестни действия.

Вижте всички подробности във видеото.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

9 коментари

  1. Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

  2. Абе, тоя кой го лансира цяла седмица? Само глупости бълва. ОУП се прави от 2016 до 2022 година. Тази зона не е предвидена като ЖИЛИЩНА, а е Смф (СМЕСЕНА МНОГОФУНКЦИОНАЛНА ЗОНА) МНОГОФУНКЦИОНАЛНА…… може почти всичко. Ако иска да върнем и тютюневите фабрики в центъра и Каменица с комина . Ми той градът се развива. Там зоната е 200дка. Той има 1 и видиш ли, затова да се запази производствена зона. От другата му страна са старите вече блокове на Тракия.

    1. Щеше да бъде добре преди да пишете глупости да се информирате какво е допустимо в зони СМФ според ОУП – всичко без производство и складове. Прочетете тук или в „Правила и нормативи към ОУП“ https://zastroenplovdiv.eu/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d1%8a%d1%82/

  3. Преди всичко останало, на ПЪРВО място Прокуратурата ако се събуди от заплатаджийско блаженство следва да опандизи междуселския навлек от карловско ПОСЛУШНИК АХРЯНОВ ЗА „ТВОРБАТА“ МУ СТРУПАНА НЕЗАКОННО БЕЗ И ВЪПРЕКИ ГРАДОУСТРОЙСТВЕНО ПЕТНО ВЪРХУ СКАЛИТЕ НАД ПОНЕДЕЛНИК ПАЗАРЯ С КОЯТО СЕ ЗАПРЕЧИ ЗА ТУРИСТИ И ГОСТИ ОБЗОРНАТА ПЛОЩАДКА „ВЪЗРАЖДАНЕ“ ВЪРХУ ДЖАМБАЗ ТЕПЕ – – – ЗА ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ НА БОЛГАРОСОВЕТСКИО МУТРОПОЛИТИК ШОПА МИКИ ПОПА!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина