Проф. Ангелов в Пловдив: Маските падат при 65 % ваксинирани българи

Актуално Власт Гласове Градът Изпод тепето Новини

Ако вървим с този темп, в края на август сме готови. Към момента ваксинирани са 35-40 процента, каза здравният министър в оставка

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов посети РЗИ-Пловдив, за да види какви са резултатите от ваксинирането в града в последните седем дни.

„ Много съм доволен от темпа на ваксинацията. Приключихме европейската ваксинационна седмица, през която България направи 100 хиляди ваксини. С 20 процента повече от предходната седмица. Вървим с добро темпо. В понеделник пристигат 270 хиляди ваксини на Пфайзер. Тя се оказа най-търсената. През май по 50 хиляди дози на ден ще могат да се правят”, обясни проф. Ангелов.

Заяви, че вероятно сватбените тържества ще се организират свободно още от понеделник. „Хората, които са планували сватби, да не ги отменят. Ще отпадне изискването за капацитет, най-вероятно. Важното е в заведенията да се постига капацитет, който да не е над 50 процента от общия капацитет на заведението”, каза той.

Не знае дали ще има нова вълна за пандемията у нас, но подчерта, че здравните власти очакват всичко и са готови за всичко.

„ Очаквам да махнем маските, когато постигнем 65 % имунизирани лица. Тогава няма да носим маски, ще се събираме, ще можем да се прегръщаме и да си ходим на гости. Ако вървим с този темп, в края на август сме готови. Към настоящия момент процентът на ваксинираните е около 35-40 процента”, изчисли проф. Ангелов.

Спря се и на политическите теми, свързани с промяната в изборните правила.

„ Гледах какво се случваше в парламента в тази бурна нощ. Имаме изборен кодекс, който е заченат в грях. Като приключи всичко имахме повече въпроси, отколкото отговори”, каза той.

„ Как ще разнасяме машините в болниците, как ще го правим в ковид секциите, как ще гласуват инвалидите? От чисто здравна тематика това крие много рискове и много опасности”, допълни здравният министър в оставка.

„ България постигна изключително много в сравнение с другите европейски страни. Първо заради божията помощ, второ заради лекарите, които са професионално подготвени, и на трето място заради начина на управление на кризата от г-н Борисов. Той успя да наложи постигането на консенсус от всички, така че България да премине с най-леките мерки през добър резултат”, каза още проф. Ангелов.

Споделете ни във:

1 коментар за “Проф. Ангелов в Пловдив: Маските падат при 65 % ваксинирани българи

  1. Към настоящия момент процентът на ваксинираните е около 35-40 процента”, изчисли проф. Ангелов. – Незнаех, че 800 хил.(ваксинирани с първа доза) от 7 милиона е 35-40 процента?! Господина вероятно е учил друга математика… Но, той е министър, простено му е…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.