Актуално

Показаха проекта за новата художествена галерия на Гладстон

Той предвижда три зали, естествено осветление отгоре, заведение и малко площадно пространство

Общинският съвет гласува изменение на устройствения план на улицата за реализирането му

Новият дом на пловдивските художници ще има три зали, естествено осветление отгоре, заведение и малко площадно пространство отвън. Проектът за галерията на улица „Гладстон“ № 32 бе показан на заседание общинските съветници в Пловдив, на което те трябваше да приемат промени в уличната регулация на Централната градска част, свързани с новата сграда.

Предложението бе за разширяване на територията на имота с малки части към ул. "Гладстон" и ул. "Преслав". Целта е пред галерията да се обособи малко площадно пространство, така че то  да поема пешеходния поток и да го насочва към изложбените зали.

Именно идеята за малкия площад противопостави съветниците на днешната сесия. От Обединени патриоти изразиха притеснение, че това може да затрудни трафика. Съветниците изслушаха арх. Петкана Бакалова от проектантския екип. Тя обясни, че целта е да се улесни пешеходният поток. „Тротоарът е над 4 метра и по никакъв начин не затруднява пешеходците – напротив, кара ги да се докоснат до изкуството, дори без да влизат в галерията.“

„По никакъв начин не променяме регулацията на улицата, защото не всичко в живота е култура, затова ще минимализираме неудобството за хората,“ коментира кметът Иван Тотев.

Художниците са доволни от проекта. „Всичко е съобразено с нашите изисквания за експониране и съхранение на предмети на изкуството и с организацията на градската среда. Всички модерни изисквания за влага, светлина, съхранение на картини и гостуващи изложби са изпълнени перфектно,“  заяви Председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.

Сградата ще има 2 големи зали с плавен преход. Осветление от таванни прозорци, всички изискуеми по международните стандарти системи. На втория етаж е предвидена трета многофункционална зала за симпозиуми и срещи, която да е свързана с кафене.

Официалният вход, откъм Гладстон ще е по-висок, а в предната част ще има и пергола.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Мстериозната Анка е разбира се Supa Bar, който блокира строежа на галерията, толкова месеца, колкото са необходими за преустроиството на новия локал. Духайте супата Снежанка и художничетата.

  2. А надвесената над тротоара стена ще създава усещането не само, че пешеходците се докосват до изкуството, но и че то направо им се стоварва на главите.

  3. А надвесената над тротоара стена ще създава усещането не само, че пешеходците се докосват до изкуството, но и че то направо им се стоварва на главите.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина