Пловдивски учени разработват имунопротективни храни

Актуално Градът Живот Култура Новини

Зам.-министър Явор Гечев декларира подкрепата на сегашното правителство за проекта на УХТ

Университетът черпи с пробиотичен сладолед, наденички с розов цвят и безлактозно мляко

“COVID кризата ни изправи пред сложната задача да създадем храни, които укрепват имунитета и да обучаваме младите хора в това. Научен екип на Университета по хранителни технологии в Пловдив подготви проект за създаване на иновативни имунопротективни храни – Ино Иму ФУУД, който сме готови да представим пред правителството и се надяваме това да стане една национална програма, в която нашият университет да бъде лидер.” Това заяви ректорът проф. д-р Пламен Моллов на откриването на Деня на отворените  врати за кандидат-студенти, празника на хляба и фермерския пазар в УХТ днес.

Университет има в лицето на сегашното правителство надежден партньор не само по проекта Ино Иму ФУУД, защото българската наука трябва да се развива, това увери зам.-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев, приветствайки кандидат-студентите на празника.

Освен него, гости на университета бяха Даниела Николова, зам.-управител на област Пловдив, зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, Гергана Андреева, изп. директор на Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика, д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“, инж. Людмила Ганчева, директор на ПГ по хранителни технологии и техника, инж. Виолета Глушкова, ст. преподавател в ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“.

При обиколката на шатрите, където студенти и преподаватели от Стопански, Технически и Технологичен факултет презентираха своите иновативни разработки зам.-министърът беше изненадан приятно от катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските изделия“. Доц. Цветана Гогова му подари боровинкова торта, направена от студентите. Оказа се, че зам.-министърът днес е рожденик. Благодарейки, Гечев отбеляза, че най-щастлива ще е дъщеричката му, за която това ще е първата стъпка към нейното обучение в УХТ.

Бяха представени различни видове здравословни хляб, изконсумирани с огромно удоволствие от присъстващите.

Майсторът пекар Георги Лефтеров взе участие със собствена продукция хляб и подари на библиотеката в УХТ своите 6 авторски книги.

“Вярвам, че ще представляват интерес за бъдещите технолози”, каза той.

Зам.-ректорът и ръководител на катедра „Технология на млякото и млечните продукти“ доц. Галин Иванов предложи на гостите да дегустират пробиотичен сладолед, млечен пастет с черен кимион, богат на антиоксиданти, безлактозно мляко, прясно сирене с мажеща се консистенция с рапично и царевично масло с високо съдържание на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини. Здравословните храни са разработка на екипа учени в катедрата, но са произведени от студентите в УХТ.

Гостите останаха очаровани от наденички, в които освен месо, има и розов цвят, както и от лимонада от билката памуклийка, която също има имуномодулиращо действие.

Доц. Венцислав Ненов от катедра „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ посочи, че съвместно с колегите от Технологичен факултет се работи върху идеята за изработка на хранителни продукти – шоколади и десерти, посредством 3D принтер, на който в момента се правят различни машинни елементи.

Денят на отворените врати привлече много посетители, сред които преобладаваха младите хора, както и ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника и Професионална гимназия по туризъм, за които следването в УХТ е естествено продължение на средното образование.

Производителите на фермерския фестивал отново зарадваха гражданите на Пловдив с богатия си и здравословен асортимент. Потокът от посетители беше непрестанен през целия ден.

Споделете ни във:

1 коментар за “Пловдивски учени разработват имунопротективни храни

  1. Научната етика в белите държави не допуска акад. проф. д-р индж. канд-членове на БАНда да занимават медиите преди да разработят, постигнат, докладват, публикуват, защитят и докажат резултата.

    ‘Гат’ стане – тогаз!

    (Я стане / я не стане)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.