Актуално

Пловдивчанка стана Българин на годината

Ваня Велкова е основател на българското училище в Хамбург

Както традицията повелява, всяка година се избира една българка, която се бори за различни каузи извън страната ни и съхранява българското самосъзнание и наследство.. Наградата „Българка на годината“ се връчва от Държавната агенция на българите в чужбина, а златната статуетка за 2016-та грабна пловдивчанката Ваня Велкова.

Велкова е основател на българското училище в Хамбург и преподава български език в същото. Освен преподаването, Ваня организира и различни изложби, сред които събитие, на което са се показвали български фолклорни носии. Изложбата започва пътя си от Пловдив, но само няколко месеца по-късно, носиите започват да пътуват из цяла Европа и достигат чак до Колумбия. Дамата се занимава и с благотворителност, като се стреми да помага на няколко български домове за деца, лишени от родителска грижа.

Тази година наградата бе връчена от вицепрезидента Илияна Йотова на специална церемония в столичен клуб. С тази инициатива Държавната агенция за българите в чужбина се стреми да насочи вниманието към значимата роля на българските жени зад граница, които заслужават обществено признание и подкрепа. Годишното отличие на агенцията носи името на Света Злата Мъгленска, чийто образ символизира традиционните добродетели на българката.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина