Пловдив ще бъде блокиран от лятото заради ремонти, кметът се извини предварително

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Изпод тепето
Епископската базилика

Местният парламент прие един от най-важните и широкообхватни документи за града днес- Планът за интегрирано развитие на община Пловдив. 39 от съветниците гласуваха „За” така представения от общината ПИРО със 140 страници разписани проекти, един беше против а деветима се въздържаха.

В рамките на дебатите в пленарната зала бяха повдигнати множество въпроси, свързани със заложените в плана проекти за изпълнение. Един от тях бе за така наречената градска железница, която за реализирането на която се говори все по усилено в последно време.

„ Община Пловдив не може да проектира градска железница, не може да инвестира в такъв проект. Още повече идва министърът на транспорта, а не се среща с нас. Не знам по какъв начин искат да я осъществят тази железница. А и специалистите казват, че ако сега я направим, тя ще работи, но няма да е печеливша. Ще има успех, ако градът е над 1 милион жители”, обясни след приемането на ПИРО кметът Здравко Димитров.

Той припомни, че в този проект НКЖИ трябва да инвестират много средства във вдигането на жп трасето по бул. „Копривщица”. „Не знам дали някой от правителството това го разбира. Аз съм имал много контакти по този проект. Но управляващите сега си мислят, че са измислили топлата вода и всичко започва от тях. Как ще се справят без кметове и без местна власт. Пътят е съвсем друг. Само със срещи в областна управа и добри пожелания няма как да стане. Иначе ние сме За градска железница, но никой не ни е потърсил”, каза още Здравко Димитров.

Покрай градската железница той отвори и темата с пробива под Централна гара, при който се появява проблем заради претенции на концесионера Столарски.

„Да се надяваме, че ще се разберат. Защото както казах в пленарната зала, миналата година Карловско шосе трябваше да бъде готово, но беше спряно. Сега го почваме. Околовръстното трябваше да бъде досега готово, сега се сетиха, че трябва да го почваме. В същото време ние имаме планови ремонти вътре в града. И сега ще се струпа всичко наведнъж. Спряха пътя на Храбрино, аутсорсинг и така нататък… Дано вече разумът надделее”, обясни кметът.

И обяви, че скоро, на нарочна пресконференция, общината ще обяви пред медиите, които да информират пък пловдивчани, къде и кога ще започнат ремонтите в града.

„Максимално ще улесним пловдивчани- когато единият ремонт започне, другият да бъде свършен вече. Но неизбежно е, ще има задръстване. И то не само по наша вина. Ще има етапност, но отсега се извинявам на гражданите за неудобството, което  предстои и което няма да е само заради нас. Но такива са даденостите”, каза Димитров.

 

Споделете ни във:

1 thought on “Пловдив ще бъде блокиран от лятото заради ремонти, кметът се извини предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.