Актуално

Пловдив говори 26 езика

 

Отбелязваме заедно Международния ден на майчиния език с мултикултурна програма

Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки.”  Този откъс от романа-приказка на Антоан дьо Сент – Екзюпери „Малкият принц“ ще звучи на български, а след това на още 25 езика днес в Пловдив. По този начин различните общности в града под тепетата ще отбележат заедно Международен ден на майчиния език, който се чества на 21 февруари.

Събитието ще се състой в Камерна зала на Областна администрация – Пловдив с начало 18.00 часа и вход свободен. Отбелязването е под патронажа на Областния управител Здравко Димитров и Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани. Инициативата идва от Българо-турския литературен клуб и е подкрепена от Клуба на Консулите в Пловдив.

В богатата мултикултурна програма ще прозвучат едни и същи думи на всички езици, които в момента се говорят в нашия град, сред които: китайски,  молдовски, персийски, арабски, пенджаби и пущу. Участниците ще четат откъс от прочутото произведение на Екзюпери, което е преведено на 210 езика, затова организаторите избират именно него.

Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“ предоставят отличените фотографии от конкурса на тема „Палитра от етноси“, които отразяват историята на етническите общности в Пловдив, мирното съжителство между тях, традициите, културното наследство и архитектурните паметници, свързани с техния бит, минало и настояще.

Гостите ще се насладят на богата многоезична културно-музикална програма, в която ще вземат участие представители на различните общности в града и чуждестранни студенти от пловдивски висши училища.

Общностите ще представят и традиционни за своята държава музика и танци. Идеята на празника е да подчертае заслужената роля на всички езици в изграждането на културната идентичност и творчество.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина