АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

Пациенти с метастази преминаха уникално за България лечение в УМБАЛ „Св. Георги”

За първи път в страната се проведе роботизирана стереотактична радиохирургия с КиберНож  на тумори в подвижни органи

За първи път в страната се проведе лечение на пациенти с метастази в „подвижни органи“ чрез  стереотактична радиохирургия с КиберНож. Високотехнологичната процедура се провежда в Клиника по лъчелечение към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. От началото на седмицата са преминали общо 6 пациента с различни тумори. Трима от тях са постъпили с метастази в белия дроб,  двама с метастази в черен дроб, а един пациент – с тумор на панкреаса.

Уникалното на системата КиберНож е, че тя не само следи движенията и дишането на пациента в реално време, но и симулира дихателния цикъл и се движи заедно с него. Няма друг ускорител, който толкова прецизно да проследява тумора и да предпазва критичните органи, съобщи д-р Мария Влайкова, началник на клиниката. По време на облъчването пациентите са в комфортно състояние. Процедурата е безболезнена и не се изисква анестезия.

Съдействие на екипа на Клиника по лъчелечение оказват специалисти изпратени от фирма „МЕДИТЕЛ Хелткеър България“ ООД, които се грижат за техническото обслужване на системата. По този повод в България от началото на седмицата е и известния физик Надир Кючук.

Пациентите, които се насочват за лечение с КиберНож са с тумори, които са оперирани многократно, но с рецидиви, пациенти, чиито тумори са неоперабелни или пациенти, чието здравословно състояние не позволява извършване на операция. Подходящи за лечение са тумори с размер от 1,5 до 4 см.

Роботизираната система Cyberknife на американската компания Accuray е неинвазивна алтернатива на хирургичния метод за лечение на тумори навсякъде в човешкото тяло. Прецизността на КиберНожа позволява да се лекуват множество лезии, включително такива, които се смятат за невъзможни за опериране. Досега тези пациенти се препращаха към различни онкологични центрове в Европа, което забавяше и многократно оскъпяваше лечението им, поясни д-р Влайкова.

КиберНожът е система, която потвърждава и проследява мястото на тумора и позволява автоматична компенсация на движенията на пациента по време на лечение – насочва лъчите и в реално време наблюдава определената за манипулация зона, като предпазва здравите тъкани в максимална степен от облъчване. За планиращия процес се използва 4D компютър томограф, чрез който се улавя движението на тумора в подвижните органи – бял дроб и корем.

За заплануване на пациенти, подходящи за лечение чрез радиохирургия, е необходимо в Клиника по лъчелечение да се представят копия от медицинските документи на болния – епикризи, проведени образни изследвания (КТ, ЯМР, PET/CT), документи от предходни облъчвания, решения  на онкологични комисии и ПКК.

Апаратът е разположен в База I на УМБАЛ „Свети Георги“ на бул. ”Васил Априлов” 15A. Приемане на документацията се извършва след предварителна уговорка на телефони 032/602 330 и 0887/70 56 36

Документите ще бъдат разгледани в рамките на 1 до 3 работни дни. При одобрение ще се назначат дата и час за изследване, за които пациентите могат да се информират по телефона или на място.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. Здравейте, а възможна ли е такава операция за сина ми, 41 г., с диагноза холангиокарцином 9 см, в момента е с постоянен дренаж, тъй като събира течност в корема, след запушване на едия стенд и имаше пробиване на дебелото черво при поставяне на първия дренаж, лечението се провежда в лондон. Възможна ли е такава процедура там? Благодаря предварително! Пише ви една отчаяна майка, която иска детето й да живее. [email protected]

    1. Аз съм също с холангиокарцином на 41 год.аз също съм със стенд а на скоро края на юни месец тази година ми сложиха дренаж и още не мога да се оправя.Бих искала да си пишем или да ви оставя тел.номер за връзка ,че така не се живее 0885 417 669.Току що разбрах за новия метод нека го обсъдим,че проблема и диагнозата са едни и същи.А също така колко време е с дренаж?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина