АктуалноБългарияВашите писмаГласовеГрадътМнения

Отворено писмо от жители на квартала около Младежка

Хората имат въпроси относно изготвянето на проекта за облагородяване на пазара на ул. „Младежка“

В редакцията получихме писмо от пловдичани, които живеят в квартал Мараша на улица Младежка. Публикуваме целия тескт без редакторска намеса.

Статията „Какво ще стане с Водолаза и Младежка?“ публикувана в „Под Тепето“ провокира някои въпроси и ни подтикна да се обърнем директно към кмета на район „Централен“ г-н Георги Стаменов и арх. Петър Петров. Тъй като реакцията ни е пряко свързана с материал публикуван във Вашата медия, решихме, че е редно да изпратим копие.

„ДО:
Г-н Георги Стаменов
Кмет на район “Централен”
Арх. Петър Петров
Главен архитект на район “Централен”
КОПИЕ ДО
Г-н Запрян Запрянов
Директор на ОП “Общински пазари”
Г-н Здравко Димитров
Кмет на гр. Пловдив
Арх. Димитър Ахрянов
Главен архитект на гр. Пловдив
Г-н Ивайло Дернев
Главен редактор на “Под тепето”

Относно: Изготвяне на проект за облагородяване на пазара на ул. „Младежка“

Пиша Ви във връзка със статията „Какво ще стане с Водолаза и Младежка?“ публикувана в информационния сайт „Под Тепето“ на 18.05.2020, защото в този материал има Ваш цитат, който намирам за силно обезпокоителен. Тъй като до момента няма официално изявление към гражданите как ще се подходи към изготвянето на проект за пазара, се налага да се информираме единствено от материалите в медиите. Обръщам се към Вас конкретно заради следното Ваше изказване:

“Работещите павилиони засега остават, но в бъдеще улицата ще се превърне в красива пешеходна зона с различни атракциони, по подобие на бул. “Марица-юг” -със зелени пояси, детски площадки, атракциони и места за отдих. Така “Младежка” ще се превърне в притегателен център за малки и големи. Пазарът в сегашния му вариант не се предвижда да остане. Евентуално ще има десетина маси само за земеделски производители или фермерски пазар, веднъж седмично от 16 до 18 часа“

Тук искам да направя уточнението, че думите Ви бяха публикувани директно или индиректно и в други издания, но аз се спирам на този материал, защото смятам “Под Тепето” за достоверен източник. Вероятно за страничен наблюдател думите Ви звучат чудесно, но като човек живеещ непосредствено до пазара, откроявам няколко проблема, които непременно трябва да бъдат адресирани публично преди да се пристъпи към по-нататъшни действия.

Инстинктивно първият ми въпрос е защо не планирате обособяване пазарна част “в сегашния вариант”. Интересно ми е какво точно визирате под фермерски пазар. Предположението ми е, че става въпрос за набиращите популярност фермерски пазари, където се предлагат бутикови занаятчийски продукти. Този тип пазари са характерни за големите градове в Западна Европа и именно оттам идва тази тенденция и у нас. Пазарът на ул. “Младежка”, обаче, съществува като такъв от много години, той има своя история и социално значение и се използва от всички живеещи в квартала. Както знаете, търговци има ежедневно и целогодишно, някои от тях са прекупвачи, някои земеделски производители, а някои предлагат и двата вида стоки – всички те имат редовни клиенти и са хората, които са опазили пазара от изчезване. Вместо най-накрая търговците да получат добри условия за работа – функционални сергии с открита и закрита част, електрифицирани места за съхранение на стоката, тоалетна с течаща вода, както и възможност за разширяване на капацитета на пазара през летните месеци, когато идват повече земеделски производители – Вие говорите за въвеждане на изцяло нов тип пазар, който няма да посрещне нуждите на гражданите.

В гореспоменатия цитат Вие говорите за общия изглед, който пространството би трябвало да придобие след проекта за облагородяване и елементите, които то ще включва. Тук проблемите са два. Първо, пространството на пазара няма нужда от облагородяване, защото въпреки системното неглижиране, макар и в неестетически вид то се развива и запазва своята важност. Това пространство има нужда от трансформация, която да е адаптирана към нуждите най-вече на хората, живеещи в близост (това включва и адекватна пазарна част). Второ, това не е единственото място в района, което има нужда от внимание. Напълно разбирам, че тук става въпрос за проект за алеята по протежение на ул. “Младежка”, но използвам тази възможност, за да противодействам на метода “проекти на парче”. Вие говорите за атракциони и детски площадки, докато на 100 метра от пазара дворът на СУ “Цар Симеон Велики” не се използва за тези цели и пустее. Разбирам също, че училищата се ползват с друг статут, но прилагам този пример, защото смятам, че е важно при планирането на проекта за пазара да се вземат предвид и местата в близост, които имат нужда от подобрение. Силно се надявам не само да има прозрачност кой и как ще реализира проекта, но и че този проект още по време на създаването му ще бъде съгласуван с нуждите на хората и с пространството.

Не на последно място искам да адресирам споделената от вас надежда как “Младежка” ще се превърне в притегателен център за малки и големи . Истината е, че тази улица вече е притегателен център за малки и големи. Пазарът е сърцето на квартала, не само заради местоположението си, но и заради социалната си значимост. Моята надежда винаги е била (вярвам, че тя е споделена и от много други хора), че, когато проблемът със стопанисването се изясни, пазарът най-накрая ще придобие уютния и удобен вид, подходящ за атмосферата му.

Смятам, че досегашната липса на диалог с обитателите на квартала е много сериозен пропуск, но също така вярвам, че все още не е късно това да бъде поправено. Вие имате възможност да работите по проект за развитие, който от години е желан от живеещите в квартала. Надявам се, че ще подходите с грижа, отговорност и устойчива мисъл към реализацията му и че ще включите гражданите в изготвянето на концепцията.“

Писмото е подписано от Елица Капушева, Социален и културен антрополог.

Екипът на Под тепето потърси кмета на район „Централен“, за да даде яснота по поставените въпроси във връзка с проекта за реконструкция на зоната.

Очаквайте интервю по темата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

 1. Зад това писмо определено не стоят жителите на квартала, а по скоро няколко лица със замъглено съзнание, които живеят поне на повече от петдесет метра от това позорно за Пловдив място.
  Няма как нормален човек да предпочита да живее в грозна среда с гарнитура от шум, мръсотия и всевъзможни миризми и постоянна суматоха, пред възможността да живее на едно зелено и красиво място изпълнено с тишина и спокойствие.
  Ние младите хора казваме не на пазари не на кръчми и подобни, да на зелени площи и паркове.

 2. Това отворено писмо е истински позор и показател за глупостта на шепа хора, които сто процентово не живеят на първа линия до самия пазар.
  Болшинството от хората, които живеят наистина на първа линия на ул. Младежка, и които изразиха своето мнение подписвайки се под официалното Възражение срещу изграждането на какъвто и да е по вид пазар и кръчма, върху това парково пространство, са истинските потърпевши от незаконната двадесет годишна дейност на това уродливо съоръжение наречено пазара на Младежка.
  Търговците на зеленчуци и плодове съвсем не са производители, те всички закупуват продукцията си от борсата в Първенец и после я препродават на незаконните сергии, като винаги официалната версия е, че те са я произвели.
  Не може заради личното желание на една госпожа да си купува зеленчуци от някои си Бай Георги от Строево и някоя си Нина от Старо Железаре, да продължават да страдат хората от цял един квартал, защото този незаконен пазар и незаконна кръчма, носят само мръсотия, миризми, шум, проблеми с паркирането и безспорно сериозно влошават нормалния живот в квартала.
  Мястото е паркова алея и такова трябва да си остане.
  След като тези търговци не могат да се впишат в гилдията на фермерските производители и нямат документ за това, къде е гаранцията че сами са произвели продукцията, а не са я прекупили, къде е гаранцията , че продукцията е чиста и качествена??? Но дори и да са производители какво от това, живеем в правова Държава и законите трябва да се спазват от всички, което значи, че след като търговец желае да продава като еко производител, преди това той наистина трябва да се регистрира като такъв и да продава по законен и регламентиран начин на тържища, а не на паркови алеи, пречейки на спокойствието и нормалния живот на гражданите.

 3. Аз ли не чата добре или коментиращите, не знам. Живея на първа линия на пазара и съм твърдо за това, че трябва да остане пазарна част, разбира се се не в сегашния си вид. Но да се остави само част за така нареченият „фермерски пазар“ абсолютно не съм съгласна. Този вид необосновано скъпи пазари, които наблюдавам в Пловдив, нямат нищо общо с истинските малки производители, от които си купуваме чиста продукция в западната част на пазара. Бай Георги от Строево, Нина от Старо железаре няма как да се вредят в снобския стил, на фермерски пазар и едва ли биха могли да си го позволят. В писмото не намирам нищо притеснително, аз искам същото. Приветливо и чисто пространство, съчетаващи традицията на това, което е било и от което имам нужда в квартала.

  1. Г-жо Тодорова, за да четете добре си сложете очила с по-голям диоптър!
   Бай Георги от Строево и Нина от Старо железаре могат да си наемат магазин, във Вашето под блоково пространство и да си продават произведената продукция, като така ще задоволят Вашето изискване за чисто пространство, чиста продукция и традиция, а и ще бъдете всеки ден близо до тях, без да пречат на хората живеещи на ул. „Младежка“.
   Спрете с безумните си изисквания да се запази пазарът и мръсотията с него. Погледнете в бъдещето! Какво по-хубаво от това, да я няма тази цигания и човек да има спокойствие и тишина, там където живее?
   Всеки пазар води хора от други квартали и населени места, които не ги интересува какво оставят след себе си, а ние живеещите на тази улица сме длъжни да понасяме шума, мръсотията и нахалството на тези хора… Време е на това да се сложи край! Животът, г-жо Тодорова, със сигурност ще Ви се подобри, ако в най-скоро време пазарът изчезне!

  2. Не знам колко си от първа линия, защото аз съм от първа линия на № 27, и не съм те чувал, но аз и съседите ми повече не можем да търпим тази клоака наречена пазар.
   Мръсотия шум и ненормално грозна визия от сутрин до вечер вече тридесет години.

 4. Г-жо Капушева, дългата самоизолация, на която явно сте се подложили в последните 30 години, сред ръждясали тенекии, бурени и мръсотия, е притъпила и снижила критериите ви за хармонична градска среда.
  Това уродливо творение на посткомунистическата действителност, не е и не може да бъде притегателен център със социална значимост , а е израз на безсилието на управляващите да естетизират и хармонизират средата в която живеем и им липсата на каквато и да е визия за функционална градска среда. Моля Ви не говорете от името на хората живеещи на ул. Младежка, които от години страдаме от мръсотията, шума и зловонията на това „социално значимо сърце на квартала“.

  П.С. Преди 40 години, тук имаше 10 сергии в частта до Областна управа. Ако при наличието на толкова магазини в района, това липсва на някой, не пречи да се обособи един малък фермерски пазар , но всичко останало да бъде изринато и на мястото му да се създаде една рекреативна зона , какъвто всъщност е и идейният проект на общината.

 5. Г-жо Капушева, като социален и културен антрополог, се чудя как може да защитавате ориенталщина и пазар, без да се съобразите с хората, които живеят на първа линия до пазара? За 20 години ние хората от първата линия до пазара, бяхме принудени да живеем в миризми, боклуци, пиянски викове, от рано сутрин до късно вечер. И Вие г-жо Капушева, намирате за социално и културно това потисничество и го защитавате? Напълно съм сигурна, че не живеете на първа линия до пазара, защото ако беше така, и дума нямаше да кажете на г-н Стаменов, затова, че иска да облагороди това грозно място и да осигури спокойствието на живущите. Нищо културно и социално не намирам във Вашата защита, госпожо, а напротив писмото Ви е асоциално.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина