АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

От тук насетне УМБАЛ „Свети Георги“ поема тежките случаи на COVID-19

Интензивното отделение ще бъде обслужвано по специален график от командировани анестезиолози, реаниматори, медицински сестри от лечебни заведения в града

Решението не е окончателно, но за него е постигнато принципно съгласие на извънредно заседание на Медицинския щаб в Пловдив (ВИДЕО)

Най-голямото лечебно заведение в Южна България – УМБАЛ „Св. Георги“ да приема най-тежките случаи на заразени с COVID-19 от Пловдив и областта, около този вариант са се обединили управителите на 15 държавни, частни и общински болници на днешното извънредно заседание на Медицинския щаб.

Обсъдихме три възможни сценария, разказа областният управител Дани Каназирева.

„Решението не е окончателно, болниците имат 2-3 дни да го обмислят, преди да го приемем. Търсим най-добрия вариант, който да е оптимален за всички. Идеята е да запазим лекарите, които в момента са под риск, а не да спускаме заповеди,“ коментира тя.

Интензивното отделение на УМБАЛ „Св. Георги“ ще бъде поддържано по специален график от анестезиолози, реаниматори и мед. сестри от всички болници в града, като медиците ще се водят в командировка. Предстои да се изготви такъв график до края на годината.

Причината е, че до сега по време на кризата командировъчните на медицинските лица в „Каспела“, „Пълмед“ и „Св. Георги“, които се грижеха за пациенти с коронавирус са изтекли, стана ясно на заседанието.

Болниците разполагат с необходимото оборудване, но нямат достатъчно хора, затова е предприето командироването .

Едновременно с това обаче във всички пловдивски болници ще продължи готовността и поддържането на интензивни отделения и наредбата за липса на смесване на потоци пациенти. Те ще могат да лекуват леки и средно тежки случаи.

„Това е едно много изпреварващо решение. В момента обстановката в областта е спокойна, но ние трябва да бъдем готови и здраваната ни система трябва да бъде способна да обслужи пациентите,“ коментира Дани Каназирева.

От началото на епидемията в областта са регистрирани общо 97 заразени, като към момента 88 от тях са излекувани. Сред тях са 17 медицински лица, от които 15 са излекувани. 8 от всички болни са били интубирани, а 6 вече са екстубирани и излекувани.

За най-дълго хоспитализирания пациент има добри новини. Той върви към пълно излекуване. Първоначално е бил настанен в „Св. Пантелеймон“, след което е прехвърлен в „Св. Георги“. Болният е бил над 40 дни интубиран, като общото време на лекуване до момента е повече от 70 дни, човекът вече няма коронавирус.

В момента има само един интубиран пациент от Пловдив, останалите са от Пазарджик.

Вижте още по темата в статията Заразената с коронавирус 70-годишна жена е интубирана, приета е през спешен кабинет в УМБАЛ „Пловдив”.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина