АктуалноБизнесБългарияЖивотИзбор на редактораМненияНовини

Още през пролетта тръгва първият частен пътнически влак

През пролетта на следващата година по жп трасето София-Пловдив-Бургас трябва да бъде пуснат първия частен модерен влак. Това съобщи един от собственикът на „ПИМК Рейл” Илиян Филипов. Припомняме, че компанията придоби първото в България разрешение за пътнически жп услуги от изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, с което на практика се слага и край на монопола на БДЖ в сектора.

Плановете на фирмата са още преди летния сезон да стартира редовна линия от столицата до морето със спирка в Пловдив. За да си запази дадения лиценз, до една година компанията е задължена да пусне влак, а вече се работи активно за това. На този етап „ПИМК Рейл” обаче няма да получават субсидии за извършването на услугата. През 2024г. евентуално ще се разпределя националната мрежа и ще бъдат пуснати лотове, за които частните превозвачи да кандидатстват. Едва след сключване на договори за извършване на обществен превоз на пътници, те ще могат да получават субсидия. Дотогава „ПИМК Рейл” ще работи на свободен търговски принцип.

„При всички положение до получаване на субсидия този транспорт ще е на загуба. Няма как да дадеш висока цена на билета, която да е конкурентна с пазара, в случая с БДЖ и автобусния превоз”, уточнява Илиян Филипов.

Той подчертава, че още с първия пуснат частен влак дружеството рязко ще промени услугата- ще предложи много по-добро качество и условия за пътниците.

„Мислим да пуснем влак София-Пловдив-Бургас, който трябва да стартира преди летния сезон догодина. В момента сме в преговори за вагони с доста фирми, като може би първоначално ще вземем вагони под наем, а когато пуснат търговете за националната мрежа и ако спечелим някои от лотовете, тогава ще правим инвестиция в покупка на вагони. Говорим за модерни вагони, за европейско обслужване- комфорт, интернет и телевизия, кафе. Всичко. Ще работим точно в тази посока- да дадем нормална европейска услуга на гражданите. При все, че в Европа тази услуга е доста скъпа и в България по никакъв начин не може да стигне такива нива на цени за жп транспорт. Затова и този транспорт ще бъде субсидиран. И в момента държавата субсидира БДЖ Пътнически превози със 196 милиона лева на година. Това е приблизително по милион на всеки работен ден. Това е социална дейност и ако искаме да задържим по-ниски цени на билета от европейските, съобразно стандарта тук, субсидията е единственият начин”, обясни пред Под тепето Илиян Филипов.

В момента трасето Пловдив-София се взима за около час и 35 минути в максимално бързия вариант. През 2026-2027г., когато приключи рехабилитацията на линията, разстоянието между столицата и втория по големина град ще се минава с влак за час.

„ Това ни е планът за действие, работим много сериозно преди лятото да пуснем първата редовна линия София-Пловдив-Бургас.След като се обявят лотовете считам, че  пазарът би бил интересен и за чужди, и за български оператори. Няколко компании се подготвят за пътнически превоз, сред които и Булмаркет.

„Като има повече превозвачи ще има конкурентна среда. А когато има конкурентна среда, ще има качество. Проблемът на БДЖ бе, че досега бе монопол, а всички знаем, че монополът успива. Мисля, че нещата тръгнаха в правилната посока и този вид транспорт ще стане привлекателен за всеки съвсем скоро. Въпросът е субсидирането в каква степен ще е, тъй като е редно да се субсидира размерът на загубата и съответно някаква малка печалба. Тъй като няма кой да работи на загуба. За основа в момента имаме една голяма субсидия, каквато е тази към БДЖ. Ако частният превозвач работи с половината субсидия, държавата ще е доволна, пътниците ще са доволни, както и превозвачът. Затова смятам, че нещата вървят в правилната посока и ще се случат”, добави съсобственикът в „ПИМК Рейл” Илиян Филипов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

12 коментари

  1. Кой управлява държавата 12 години ДПС, така че докато не се смачка всичко държавно и да премине в тяхни ръце, няма да се спре. Не случайно беше рокадата в ДПС, ШОПАРА е безскрупулен, да му мислят бизнесмените. Гората я няма от тези българоубийци.

  2. Монопола си ти бе илиянчо защо вземаш само печаливши и директни влакове и мо говориш за бдж конкуренция глупости що не вземеш за Момчилград влака

      1. Дори и повече от това време отделно и качеството на пътуване,сезон и др. Срамно е да се говори за 30мин разлика в днешните възможности, човека просто иска да отхапе хапка от нещо което години на ред се унищожава и подтиска за да могат частни автобусни линии да печелят не малко

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина