Актуално

Няма да има двойна тарифа на тока за битовите потребители

Министерството на енергетиката би отбой – оттегля предложението. Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар

Министерството на енергетиката няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители, съобщиха от ведомството. От там отчитат, че „на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока“, съобщава offnews.

Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток„, допълват оттам.

Полагат се всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023 г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите, посочват от МЕ и препоръчват темата да не се политизира:

Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара„, се казва още в съобщението от енергийното министерство.

По-рано тази седмица ведомството излезе с предложение домакинствата, които ползват повече ток, да плащат по по-високи цени, след определена консумация.

„През зимата хората ползват средно по 800 киловатчаса месечно, а през лятото – 300 киловатчаса ток. Всичко над тези стойности ще бъде по цена на свободния пазар„, обясни тогава министърът на енергетиката Росен Христов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина