Нова актуализация на бюджета обсъжда местния парламанет

Актуално Градът Новини

Преди началото на сесията пред ГДК върви протест

Поредна актуализация на бюджета на община Пловдив ще разглеждат на днешната си сесия общинските съветници. Именно това предложение се очертава да не подкрепят от опозицията. Според текста се предлага да се увеличат с още 580 000 лв. средствата за издръжка на администрацията, като парите ще бъдат взети от предвидените вноски по така наречения Чомаков заем.

Две от вноските ще бъдат платени през 2022 г., вместо през настоящата. От исканата сума, 270 000 лв. ще отидат за издръжка и за покриване на задължения за вода, горива и еленергия. 100 000 лв. ще бъдат дадени на консултантска фирма, която да направи анализ на дейността на общинските предприятия. Други 150 000 са предвидени за подготовка на общината да кандидатства с проекти в новия програмен период 2021 – 2017 г. По 30 000 лв. допълнително ще получат и общинските предприятия „Младежки център“ и „Радостни обреди“.

Очаква се на заседанието да се реши дали да се предостави за управление на район „Централен“ Сахат тепе. Кметът на района Георги Стаменов предвижда на хълма да се обнови парковата инфраструктура с алеи, площадки, парково осветление, напоителна система и т.н., както и да се възстанови бюет-ресторанта, съществувал до 70-те години на ХХ век.

Срещу това предложение скочиха неколцина граждани, които веднага създадоха инициатива „Да спасим Сахат тепе!“ и насрочиха протест пред ГДК, където се провежда сесията днес.

Съветниците трябва да гласувате още близо 5 милиона лева купуването на нов линеен ускорител с пълен капацитет за лъчетерапия и възможност за радиохирургия на КОЦ-Пловдив. Според социалистите, той е ненужен, тъй като в града имало 3 такива апарата.

Очаква се да бъдат отменени всички досегашни решението, касаещи сливането на двете общински болници „Св. Мина“ и „Св. Пантелеймон“, както  и да се увеличи капитала на МБАЛ „Св. Мина“.

Очаквайте подробности

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.