Доброволци почистиха част от брега на Марица

Живот Забравеният град Новини

За няколко часа участниците в кампанията почистиха близо 2 километров участък от северната страна на реката

Акция по почистване на битови отпадъци  от брега на река Марица, в района на Новотела, обедини доброволци от града на тепетата. Почистването бе част от кампанията Junk Around на „БГ Бъди активен“, която стартира през май и ще тече през цялото лято. За няколко часа участниците в кампанията почистиха близо 2 километров участък от северната алея покрай коритото на реката. В инициативата взеха участие доброволци от фирма Proxiad Bulgaria и граждани, а в резултат от почистването бяха събрани десетки торби пълни с фасове, пластмасови отпадъци, дрехи, кашони, найлони, празни бутилки. След като събраните отпадъци бяха извозени, районът вече изглежда значително по-чист.

Доброволците, взели участие в инициативата, споделиха, че макар в района на реката да има още много пространства, които трябва да бъдат изчистени, стореното от тях е знак за едно добро начало, вещаещо бъдеща промяна . Нека бъдем една идея по-добри, не само към хората, а и към всичко, което ни заобикаля”, призова Ивана Яламова от Proxiad Bulgaria ,включила се в почистването.

“Радваме се, че за това издание на Junk Around намерихме съмишленици в лицето на фирма Proxiad Bulgaria. Всеки от нас трябва да осъзнае, че проблеми има, и решението им зависи от нас. Често ние посочваме проблемите, а не вземаме отношение по тях. Нека бъдем отговорни и намираме решения като прилагаме действия, вместо пасивно да наблюдаваме случващото се и само да коментираме негативно”, каза Гергана Ангелова от екипа на БГ Бъди активен.

С кампанията Junk Around от „БГ Бъди активен“ целят да обединят усилията на активисти, доброволци, граждани и представители на различни организации за каузата “По-чист Пловдив!”. С цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците и да бъдат въвлечени в почистване и поддържане на междублоковите пространства, събитието е отворено за всички желаещи, като организаторите отправят специална покана към фирми и компании от региона, които искат да изразят своята корпоративна отговорност да се включат, за да живеем в по-чист град и за да привлече вниманието на пловдивчани към темата за чистотата в града.

Кампанията Junk Around е част от дългосрочната програма на „БГ Бъди активен“ „_МЯСТО България“, с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда.  Събитията от кампанията са със забавен и обучителен характер и съчетават полезното с приятното.  Акциите са съпроводени от музика, а най – активните включилите се в тях ще получават подаръци под формата на растения за засаждане, кошчета, картички със семена или други.  Събитията целят да въвлекат местни общности, ученици и доброволци, фирми и партньорски организации, граждани, които да правят почиствания в кварталите и по поречието на р. Марица.

Локациите за провеждане на събитията ще бъдат предварително обявени в уебсайта на _Място България – thespot.bgbeactive.org, фейсбук и инстаграм. Следете кампанията в специално създадената страница: thespot.bgbeactive.org/junk-around-plovdiv-withoutwaste/

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.